Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Czy warto hodować bydło simentalskie?

Czy warto hodować bydło simentalskie?
Polskie mleko Rasy krów
Data publikacji 19.04.2021r.

Rasa simentalska ma w naszym kraju wielu zwolenników. Z powodzeniem używana jest także do krzyżowania z bydłem mlecznym. Mieszańce cechują się lepszym tempem wzrostu i jakością tuszy oraz mięsa, a cieliczki coraz częściej pozostają w oborach jako przyszłe krowy mleczne.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Rośnie liczba hodowców simentali

Według danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, przeciętna liczba ocenianych krów rasy simental za 2020 rok wyniosła 10 016 sztuk, o średniej wydajności 6531 kg mleka, przy 4,16% zawartości tłuszczu i 3,45% białka. Hodowców rasy simentalskiej spotkać można w każdym zakątku kraju. Przekonujemy się o tym odwiedzając gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka, w których to coraz częściej spotykamy bądź czystorasowe bydło simentalskie, bądź mieszańce pochodzące z krzyżowania rasy holsztyńsko-fryzyjskiej z buhajami wycenionymi na cechy mleczności.

Czym różni się bydło simentalskie od hf-a?

Na Zachodzie, ale również w naszym kraju, hodowcy hf-ów często wprowadzają do stada krowy simentalskie, aby podnieść procentową zawartość białka i tłuszczu w produkowanym mleku. W badaniach dotyczących zależności między koncentracją i typem białek mleka, a ilością i jakością mleka udowodniono, że u krów różnice w wydajności i zawartości poszczególnych składników oraz we właściwościach fizykochemicznych i technologicznych mleka związane są m.in. z frakcją allelu kazeiny. Częstotliwość występowania allelu kazeiny jest wyższa u bydła simentalskiego niż u innych ras, co pozwala z tej samej ilości mleka uzyskać znacznie więcej sera.
W procesie produkcji wołowiny najważniejszym czynnikiem jest płodność. Stosunek wskaźników płodności do tempa wzrostu i do jakości tuszy jest jak 10:2:1, co oznacza, że płodność z ekonomicznego punktu widzenia jest pięć razy ważniejsza niż przyrosty i dziesięć razy ważniejsza niż jakość tuszy. W rasie simentalskiej także krowy wysokowydajne wykazują znakomitą płodność. Nawet w stadach o najwyższej intensywności selekcji okres międzywycieleniowy może być krótszy niż 390 dni, co pozwala wyprodukować więcej mleka w całym okresie użytkowania krowy. Jak podaje PFHBiPM, średni okres międzywycieleniowy dla krów rasy simentalskiej objętych oceną użytkowości mlecznej wyniósł w 2020 r. 413 dni. W ostatnich latach wielu hodowców rozpoczęło opas uzyskiwanych cieląt w celu zwiększenia dochodów. Ceny uzyskiwane za cielęta simentalskie są znacznie wyższe niż za cielęta ras mlecznych.

Długowieczne i wysokowydajne

r e k l a m a

Simentale to rasa długowieczna, a wiadomo, że dłuższy okres użytkowania krów zwiększa dochody gospodarstwa. Ponadto krowy starsze należą do wyższej grupy produkcyjnej, a większa liczba tych krów zwiększa średnią ilość pozyskiwanego mleka i dochody producenta. Zapewniając simentalom prawidłowe żywienie można uzyskać bardzo wysokie wydajności ciesząc się jednocześnie długim okresem ich użytkowania. Potwierdzeniem może być chociażby gospodarstwo Agnieszki i Jarosława Wiśniewskich z Kręćkowa (woj. mazowieckie), których 1/3 z liczącego 170 krów stada, to właśnie czystorasowe simentale. Gospodarstwo hodowców odwiedziłam w ubiegłym roku, wówczas to średnia wydajność całego stada wynosiła 9400 kg mleka od sztuki, przy czym w rasie simental była nieznacznie – bo o 200 litrów mleka – mniejsza. W stadzie simentali nie brakowało jednak krów, które dawały ponad 11 000 kg mleka w laktacji, a rekordzistka przekroczyła 12 000 kg.


Dobra mleczność to jedno, jednak nie mniej ważna jest jakość produkowanego przez tę rasę mleka, które cechuje się wyższą niż u hf-a zawartością białka i tłuszczu. W hodowli Wiśniewskich średnia zawartość białka w mleku kształtuje się na poziomie 3,55%, a tłuszczu 4,50%.

Odporne na mastitis

Hodowcy cenią rasę simentalską przede wszystkim za dobrą odporność na zapalenia wymion. Udowodniono, że rasa simentalska ma genetycznie uwarunkowaną mniejszą wrażliwość na występowanie mastitis. Simentale charakteryzują się również zdecydowanie mocniejszymi kończynami i lepszym wykorzystaniem paszy dzięki czemu sprawdzają się w warunkach mniejszej intensywności produkcji mleka.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody