Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak funkcjonuje nowoczesna obora zarządzana przez trzech rolników?

Jak funkcjonuje nowoczesna obora zarządzana przez trzech rolników?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 08.07.2020r.

Są zdeterminowani na profesjonalną hodowlę bydła mlecznego, a zgodą, wyrzeczeniami i ciężką pracą, rozwijają produkcję mleka. Solidną ku temu podstawę dała zrealizowana – w ostatnim czasie – inwestycja w postaci nowoczesnej obory. Ryszard, Kazimierz i Kamil Topowie – bo o nich piszemy – co godne podziwu tak umiejętnie zarządzają połączonymi gospodarstwami, że nowy obiekt wybudowali wyłącznie z własnych środków.

r e k l a m a

Jedna obora z trzema gospodarzami

Najgorsze mamy już za sobą – powiedział najmłodszy hodowca – Kamil Topa oprowadzając nas po oborze. – Teraz, zarówno my, jak i krowy musimy się tylko nauczyć funkcjonowania w nowych warunkach.

Kiedy pod koniec maja br. odwiedziliśmy gospodarstwo w Zarębach, wolnostanowiskowa obora zasiedlona była zaledwie od 5 dni. Wcześniej, bracia Ryszard i Kazimierz Topowie z następcą Kamilem, utrzymywali krowy mleczne w trzech budynkach, a młodzież, gdzie tylko było to możliwe, a niemal wszystkie prace wykonywali ręcznie.

Za sprawą nowej obory wszystko się zmieniło. Przestrony i funkcjonalny obiekt (o wymiarach 42 x 25 m) posiada stalową konstrukcję nośną i podzielony jest korytarzem paszowym – o szerokości 5,5 m – na dwie części. Po jednej jego stronie przebywają krowy laktacyjne, które odpoczywają w legowiskach, typu agrafka. Po przeciwległej zaplanowano boksy dla poszczególnych grup wiekowych młodzieży. Wykonane z gotowych, prefabrykowanych elementów, ściany boczne wymurowano do wysokości 1,70 m; pod okapem zaś zainstalowano poliwęglanowe kurtyny. Dach wykonano z płyty warstwowej, o 6 cm warstwie oświetlenia. W trosce o jak największą ilość światła kalenicę zwieńczono szerokim na 2 metry świetlikiem. Dojarnię zaprojektowano na zewnątrz obory i znajduje się ona w dobudowanej do głównego budynku części, gdzie zlokalizowano także pomieszczenia socjalne i do przechowywania mleka. Dojarnia wyposażona została w halę udojową Polanes, typu rybia ość 2 x 8 stanowisk.

Jak wspominają hodowcy, pierwszy dój był prawdziwym wyzwaniem i zajął ponad 2 godziny.

Stacje paszowe lepszym rozwiązaniem niż grupy technologiczne

r e k l a m a

Rodzina Topów zdecydowała się na żywienie stada w technologii PMR i zamontowaniu w oborze stacji paszowych.

Projektując oborę nie uwzględnialiśmy więc podziału stada na grupy żywieniowe, bo – w naszej opinii – przy planowanym, nie tak licznym pogłowiu stacje paszowe są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem – wyjaśniał Kamil Topa.

Obora przeznaczona jest dla 62 krów mlecznych. Tyle jest bowiem tutaj legowisk – (typu agrafka), płytko ścielonych słomą.

Uprawiamy głównie gleby V i VI klasy bonitacyjnej i jeżeli nie nawieziemy ich obornikiem, to nie możemy spodziewać się przyzwoitych plonów – poinformował młody hodowca, podkreślając, że obiekt został jednak tak zaplanowany, że istnieje możliwość zamiany systemu na bezściołowy. Zamontowane w korytarzach gnojowych zgarniacze będą wówczas odprowadzać odchody do znajdujących się pod posadzką szamb, o łącznej pojemności 900 m3.


  • Ryszard Topa (na zdjęciu z prawej) wspólnie z bratem Kazimierzem i bratankiem Kamilem prowadzą i rozwijają mleczne gospodarstwo w miejscowości Zaręby (gm. Chorzele). Rolnicy uprawiają w połączonych gospodarstwach 50 ha ziemi własnej i ponad 40 ha dzierżawią. Pod uprawę kukurydzy przeznaczono 16,5 ha, użytki zielone zajmują ok. 43 ha, na pozostałym areale uprawiane są zboża.

    Rolnicy są dostawcami mleka do SM Mlekovita – Oddział Produkcyjny „Kurpie” w Baranowie, do którego sprzedają obecnie ponad 200 litrów mleka dziennie.

Mocne nogi i zdrowie priorytetem w pracy hodowlanej

Obecnie w nowym budynku przebywa 55 krów mlecznych, które do czasu zamontowania stacji paszowych żywione są TMR-em sporządzanym w wozie paszowym o pojemności 11m3 firmy Metalfach. Żywieniem stada, podobnie jak rozrodem, zajmuje się najmłodszy hodowca, który ukończył kurs inseminacyjny w MCHiRZ sp. z o.o w Łowiczu.

Zdrowotność zwierząt, a szczególnie mocne nogi, racice, zdrowe i dobrze zawieszone wymiona, to obecnie moje priorytety w pracy hodowlanej. Bo tylko zdrowe i silne zwierzęta mogą być wydajne – tłumaczy Kamil Topa, który do krycia jałówek wykorzystuje nasienie seksowane, a dodatkowo „chodzi” z nimi odchowany w gospodarstwie buhaj.

Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego średnia wydajność – jak poinformował Ryszard Topa – przekracza obecnie 8000 kg mleka i stale rośnie.



Kiedy odwiedziliśmy gospodarstwo boksy przeznaczone dla młodzieży stały jeszcze puste, bowiem cały sezon letni, przez całą na dobę jałówki przebywają na pastwiskach.

W przyszłości możliwość korzystania z wybiegu na wolnym powietrzu i słońcu hodowcy chcą zapewnić również krowom mlecznym jako – ich zdaniem – niezbędny element dobrostanu.

To co godne podziwu, to fakt, że nowy obiekt powstał wyłącznie w oparciu o środki własne. Jak szacują hodowcy, jej koszt wyniósł 1,5 miliona złotych netto.

Brakuje nam jeszcze kilku elementów wyposażenia, jak chociażby stacje paszowe, wentylatory czy drugi zgarniacz obornika, ale jak mówi powiedzenie „nie od razu Kraków zbudowano”, dlatego sukcesywnie będziemy doposażać nasza oborę – zgodnie dodali na koniec hodowcy.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska


Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody