r e k l a m a

Partner serwisu

Jak żywić krowy makuchem rzepakowym?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 29.03.2021r.

W ostatnich miesiącach wzrost cen poekstrakcyjnej śruty sojowej przyprawił hodowców bydła mlecznego o zawrót głowy. Wielu analizując koszty produkcji mleka poszukuje nieco tańszej dla soi alternatywy. I taką może okazać się makuch rzepakowy.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Czym jest makuch rzepakowy?

Makuch rzepakowy powstaje w wyniku tłoczenia (na zimno) oleju z nasion rzepaku o różnej wielkości i sile zgniotu, dlatego ma zróżnicowaną zawartość oleju, który to jest składnikiem energetycznym makuchu. Zawartość energii metabolicznej w makuchu jest wyższa niż w śrucie rzepakowej, jednak zawartość białka jest już niższa. Zawartość białka ściśle związana jest z zawartością tłuszczu i waha się w granicach od 30 do 34% (300–340 g/kg). Zawartość tłuszczów wynosi 9–13%, a zawartość włókna – 9–12%. Im więcej jest tłuszczu, który tak bardzo lubią krowy, tym mniej jest białka ogólnego.

Niemniej makuchy rzepakowe zawierają około 30–34% białka ogólnego (w suchej masie), podobnie bogatego w metioninę, której brakuje w innych paszach w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych.

Makuch rzepakowy może zastąpić śrutę sojową

r e k l a m a

Wprowadzenie do dawki pokarmowej makuchu rzepakowego, który charakteryzuje się wysoką zawartością białka i dobrze zbilansowanym składem aminokwasowym może być z powodzeniem traktowany jako zamiennik poekstrakcyjnej śruty sojowej dla bydła. Żywieniowcy sugerują, że 1% śruty sojowej poekstrakcyjnej może zastąpić 1,5% makuchu rzepakowego. W żywieniu bydła makuch można wykorzystać jako komponent mieszanek paszowych, składnik TMR-u oraz jako dodatek do śrut i otrąb zbożowych w samodzielnie wykonywanych w gospodarstwach mieszankach o uproszczonym składzie.

Ile makuchu na krowę?

Dopuszczalna ilość makuchu rzepakowego dla krów mlecznych wynosi od 1 do 3 kg na dobę, zależnie od wydajności mlecznej. Przy wydajności 15 kg mleka będzie to 1 kg na dobę, ale już przy mleczności 35 kg mleka można podawać prawie 3 kg makuchu na dobę. Poekstrakcyjna śruta i makuch rzepakowy w żywieniu krów mlecznych, do wydajności 20–25 kg mleka/dobę, są pełnowartościowym substytutem śruty sojowej. Przy wydajności powyżej 25 kg zwiększa się zapotrzebowanie krów na aminokwasy i należy pamiętać, by zapotrzebowanie to pokryć.


Bardzo ważną zaletą tłuszczu zawartego w makuchu jest fakt, że nadaje on paszy specyficzny smak i zapach, dzięki czemu dawka pokarmowa z udziałem makuchu jest chętniej pobierana przez krowy
  • Bardzo ważną zaletą tłuszczu zawartego w makuchu jest fakt, że nadaje on paszy specyficzny smak i zapach, dzięki czemu dawka pokarmowa z udziałem makuchu jest chętniej pobierana przez krowy
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody