r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są wady i zalety przetwarzania wyprodukowanego w gospodarstwie mleka?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 07.08.2020r.

Agnieszka i Marcin Bielcowie są producentami mleka, ale surowca do zakładu mleczarskiego nie sprzedają. Kontynuując wielopokoleniową tradycję zajmują się jego przerobem, wytwarzając ser koryciński swojski oferowany w wersji naturalnej oraz z wieloma dodatkami. Marcin Bielec jest także prezesem Stowarzyszenia Producentów Sera Korycińskiego.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Warto przetwarzać mleko we własnym gospodarstwie?

Zapytaliśmy Marcina Bielca o wady i zalety przetwarzania wyprodukowanego w gospodarstwie mleka.

Opłacalność z produkcji mleka przy wytwarzaniu serów w gospodarstwie jest zróżnicowana w zależności od miesiąca. Jeżeli ktoś sprzedaje mleko do mleczarni, to zakład zajmuje się większością spraw, a spółdzielnie mocno wspierają swoich dostawców. My musimy radzić sobie sami a cenę kształtuje rynek i konkurencja – mówi hodowca.

Rodzime rasy bydła zamiast wysokowydajnych HF-ów

W gospodarstwie państwa Bielców pogłowie produkcyjne liczy 28 sztuk i zaledwie 2 z nich to hf-y. Krowy od wiosny do jesieni korzystają z pastwiska. Ponadto otrzymują siano, sianokiszonkę, śrutę zbożową i witaminy.

Próbowaliśmy utrzymywać bydło holsztyńsko-fryzyjskie, ale szybko zrezygnowaliśmy z tej koncepcji. Nie jest to rasa nadająca się do naszych warunków żywieniowych, dlatego bazując na własnym materiale hodowlanym, zmiany rasowej dokonujemy poprzez krzyżowanie wypierające. Jeszcze nie 100%, ale mamy kilka sztuk z przewagą polskiej czerwonej oraz krowy rasy polskiej czarno-białej i polskiej czerwono-białej. Dążymy do tego, żeby mieć tylko nasze rodzime rasy z naciskiem na polską czerwoną. Zwierzęta te nie dają dużo mleka, ale są długowieczne, spokojne i nie mają wygórowanych potrzeb żywieniowych – mówi Marcin Bielec.

300-letnia historia sera korycińskiego

r e k l a m a

W okolicach Korycina sery produkowane były od 300 lat. II wojna światowa, a później PRL, pozbawiły rolników tego źródła utrzymania. Zdaniem hodowcy, sery produkowane przez rolników z okolic Korycina wróciły na rynek ogólnokrajowy nieco ponad 20 lat temu.

Uważaliśmy, że jeżeli wytwarzamy sery i wytwarzają je także nasi sąsiedzi, to jest to coś normalnego i zwyczajnego. Potrzebowaliśmy jednak impulsu z zewnątrz, żeby zająć się produkcją serów na szersza skalę. Nasz wójt Mirosław Lech powiedział nam, że wytwarzamy coś, czego nie ma na całym świecie. Sam zaczął wozić i promować sery. Przekonywał nas, że mamy coś wyjątkowego i że możemy założyć stowarzyszenie, którego członkami są dziś rolnicy, którzy wytwarzali w domach sery. W gospodarstwie przejętym przez moją żonę po niemal 60 latach powróciliśmy na rynek pod marką Ser Koryciński Bielec – wyjaśnia producent.


  • Od wiosny do jesieni krowy korzystają z pastwiska
Obecnie hodowcy sprzedają swoje sery za pośrednictwem sklepu internetowego
  • Obecnie hodowcy sprzedają swoje sery za pośrednictwem sklepu internetowego

Jak powstaje ser koryciński i czym różni się od innych serów?

Ser koryciński Swojski jest odmianą lokalnego sera dojrzewającego, produkowanego na terenach gminy Korycin, Janów i Suchowola.

Fenomen naszych serów polega na tym, że powstają one z surowego pełnego mleka. Najbardziej popularny jest ser naturalny. Natomiast wśród serów smakowych bardzo często wybierany jest ten z czarnuszką. W certyfikacie serów korycińskich ujęto około 20 dodatków, które mogą wchodzić w jego skład. Zioła, które nie zostały wpisane na listę sprawiają, że zawierający je ser nie jest już wyrobem certyfikowanym – wyjaśnia Marcin Bielec. – Produkowany przez nas ser jest wyróżniony, chyba najbardziej ekskluzywnym certyfikatem w Unii Europejskiej – Certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego, który daje ochronę prawną i nikt nie może nazwać swojego sera korycińskim bądź serem z Korycina. Produkty z oznaczeniami unijnymi są informacją dla konsumentów, że kupują coś wyjątkowego, coś dostępnego tylko w danym miejscu.

W tym roku Marcin Bielec rozważał rozbudowę serowarni, ale w obliczu pandemii wszystkie plany inwestycyjne zostały zawieszone.
  • Agnieszka i Marcin Bielcowie prowadzą w miejscowości Aulakowszczyzna (w gminie Korycin w powiecie sokólskim) gospodarstwo specjalizujące się w produkcji mleka i jego przetwórstwie. Stado bydła liczy 40 sztuk, z czego 28 to krowy mleczne, 10 jałówek i 2 buhaje. Z pozyskanego surowca hodowcy wytwarzają sery korycińskie. Powierzchnia gospodarstwa (łącznie z lasem) wynosi około 20 ha. 8 ha stanowią użytki zielone, kolejne 8 ha to grunty orne, na których uprawiane są zboża, kukurydza i ziemniaki.

Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody