Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Podział krów na grupy żywieniowe pozwala na lepsze wykorzystanie paszy

Andrzej Rutkowski
Kategoria: Polskie mleko
Podział krów na grupy żywieniowe pozwala na lepsze wykorzystanie paszy
Polskie mleko Porady
Data publikacji 13.04.2022r.

Krzysztof Klupczyński jest czwartym pokoleniem, które gospodaruje na tym samym siedlisku od 110 lat. Wszystko zapoczątkował jego pradziadek, który w 1926 roku wybudował oborę uwięziową dla 50 krów. Dwa lata później powstała stodoła ze stajnią. W okresie II wojny światowej rodzina została wysiedlona, a niemieccy zarządcy dobudowali do obory chlewnię. Te prawie 100-letnie budynki młody rolnik nadal wykorzystuje jako miejsce odchowu jałówek, które podobnie jak krowy zasuszone, korzystają z obszernych okólników.

Podział na grupy wsparty okólnikami

W okresie letnim na okólniki wypuszczamy również krowy dojne, przy czym dla nich są to tylko i wyłącznie okólniki utwardzone i obficie ścielone słomą. Nic nie ma tak dobrego wpływu na zdrowotność bydła, jak ruch na świeżym powietrzu, co przekłada się na lżejsze wycielenia, wyraźniejsze okazywanie rui oraz lepszą zdrowotność nóg i racic – powiedział Krzysztof Klupczyński.
Cielęta w pierwszym okresie odchowu korzystają z indywidualnych budek typu igloo, których rolnik ma 20. Tam pozostają przez miesiąc, a następnie trafiają do budek grupowych.

r e k l a m a

Cielęta odpajamy przez pierwsze 2 miesiące życia, w tym celu od 2 lat używamy taksówki mlecznej Urban. To świetne urządzenie, które usprawnia przygotowywanie pójła, zapewnia dobre wymieszanie i utrzymuje stałą temperaturę. Cielęta chowane w budkach są znacznie zdrowsze, ponadto budki są łatwe w dezynfekcji. Budki i mleczna taksówka poprawiły higienę, zdrowotność oraz przyrosty cieląt – wyjaśnił Krzysztof Klupczyński.

Lepsze wykorzystanie paszy

Zaledwie kilka tygodni wstecz, rolnik podzielił krowy dojne na dwie grupy technologiczne, wcześniej zawsze była to jedna grupa.

r e k l a m a

Podział na grupy wprowadziliśmy, ponieważ w ten sposób łatwiej jest przypilnować i obserwować krowy będące po wycieleniu i te w szczycie laktacji. Oddzielając krowy wydajniejsze od tych, które są w późniejszej fazie laktacji stosujemy żywienie dopasowane do aktualnego stanu fizjologicznego krowy. Dzięki temu oszczędzamy poprzez lepsze wykorzystanie paszy. Krowy kończące laktację się nie zapasają, a te będące w szczycie laktacji w pełni wykorzystują swój potencjał produkcyjny – wyjaśnił Krzysztof Klupczyński, dodając, że już od dawna stosował podział na dwie grupy wśród krów zasuszonych. Najpierw jest okres zasuszenia właściwego, a później tzw. przejściowy, gdzie na 2–3 tygodnie przed wycieleniem krowy są przyzwyczajane do pasz, które będą otrzymywać w okresie intensywnej produkcji mleka. Ma to na celu przygotowanie żwacza do wytworzenia odpowiednich kosmków żwaczowych i sprawnego przeprowadzenia procesów trawiennych.

W skład TMR-u wchodzą takie pasze jak:
  • kiszonka z kukurydzy,
  • sianokiszonka z traw i lucerny,
  • słoma (1 kg/szt.),
  • młóto browarniane,
  • wysłodki buraczane,
  • melasa,
  • dodatki żywieniowe o
  • raz pasza treściwa Lactoma z Sano.
Poziomy paszowóz samojezdny Sgariboldi o pojemności 11 m3 wymaga utwardzonych podjazdów i był na pewno droższy niż ciągany, ale jak podkreślił Krzysztof Klupczyński, jego największą zaletą jest to, że do obsługi i załadunku wystarczy jeden operator, czyli on.
Jałówki i krowy zasuszone korzystają z okólników
  • Jałówki i krowy zasuszone korzystają z okólników
Grupowa budka dla cieląt
  • Grupowa budka dla cieląt

Olbrzymia rybia ość

Od 2011 roku krowy utrzymywane są luzem, a od 2 lat dój odbywa się na hali udojowej DeLaval typu rybia ość 2 x 16 stanowisk. Obora wolnostanowiskowa została rozbudowana przed rokiem.

Zamontowaliśmy halę udojową z dużym zapasem możliwości przerobowych, gdyż myślimy przyszłościowo oraz interesuje nas możliwie jak najszybszy dój. Przez wiele lat krowy wganialiśmy w stare stanowiska uwięziowe i doiliśmy dojarką rurociągową przy użyciu 10 aparatów. Wtedy dój trwał 3 godziny, a teraz mając znacznie więcej krów doimy przez niecałe półtorej godziny. Krowy zazwyczaj doi żona i mamy jeszcze dwie panie do pomocy – powiedział Krzysztof Klupczyński.

Bardzo ważny w cyklu hodowlanym krów mlecznych jest okres okołoporodowy, to krytyczny moment, w którym Krzysztof Klupczyński szczególnie dba o swoje krowy, podając im profilaktycznie bolusy przygotowujące do porodu i ułatwiające jego przebieg oraz drugi rodzaj bolusów wspomagających oczyszczanie macicy. W zanadrzu ma też wlewki energetyczne dla krów zagrożonych ketozą, które podaje 2–3 dni po wycieleniu przez 3 dni pod rząd oraz drinki z witaminami i wapniem w celu profilaktyki zalegań poporodowych.
Poziomy paszowóz samojezdny Sgariboldi o pojemnośi 11 m3, pracuje w tym gospodarstwie od 7 lat
  • Poziomy paszowóz samojezdny Sgariboldi o pojemnośi 11 m3, pracuje w tym gospodarstwie od 7 lat
Suchy TMR dla cieląt przygotowywany jest raz na miesiąc przy użyciu takich składników jak: sieczka słomy, śruta kukurydziana, poekstrakcyjna śruta sojowa, gniecione ziarno jęczmienia, premiks i melasa
  • Suchy TMR dla cieląt przygotowywany jest raz na miesiąc przy użyciu takich składników jak: sieczka słomy, śruta kukurydziana, poekstrakcyjna śruta sojowa, gniecione ziarno jęczmienia, premiks i melasa

Trociny i wapno

Gnojowica usuwana jest z korytarzy spacerowych za pomocą ładowarki, a docelowo przepompowywana jest do naziemnego zbiornika o pojemności 1,5 mln litrów. Już niebawem hodowca zamontuje zgarniacz typu delta, który już zakupił, co znacznie ułatwi czyszczenie powierzchni spacerowej.

Dzięki zgarniaczowi zwiększymy częstotliwość usuwania gnojowicy, co korzystnie przełoży się na higienę i zdrowotność racic. Zamiast dwa razy dziennie czynność będzie wykonywana co 2 godziny przy automatycznym załączaniu. Krowy leżą na piankowych matach, które co tydzień posypujemy wapnem i trocinami w celu dezynfekcji i osuszenia legowiska – wyjaśnił hodowca.

W stadzie dominuje bydło rasy hf, a na jałówkach rolnik stosuje nasienie seksowane. W przyszłości rolnik chce doposażyć halę udojową w system zarządzania stadem, co da możliwość wprowadzenia komputerowego systemu wykrywania rui.

Agnieszka i Krzysztof Klupczyńscy mają czwórkę dzieci: Ksawerego, Oliwię, Aleksego i Igę, wraz z rodzicami Elżbietą i Marianem gospodarują na 70 ha we wsi Kunowo (gm. Gostyń). Uprawiają kukurydzę, lucernę i trawy. Utrzymują 300 sztuk bydła, w tym 150 krów. Mleko dostarczają do Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu w ilości 125 tys. l miesięcznie. Stado od ponad 15 lat objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia wydajność laktacyjna od krowy to 10,5 tys. kg mleka.
  • Agnieszka i Krzysztof Klupczyńscy mają czwórkę dzieci: Ksawerego, Oliwię, Aleksego i Igę, wraz z rodzicami Elżbietą i Marianem gospodarują na 70 ha we wsi Kunowo (gm. Gostyń). Uprawiają kukurydzę, lucernę i trawy. Utrzymują 300 sztuk bydła, w tym 150 krów. Mleko dostarczają do Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu w ilości 125 tys. l miesięcznie. Stado od ponad 15 lat objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a średnia wydajność laktacyjna od krowy to 10,5 tys. kg mleka.
Andrzej Rutkowski
fot. Andrzej Rutkowski

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 15/2022 na str. 56. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a