StoryEditorŻywienie krów

Suplementacja witamin z grupy B zwiększa wydajność mleczną krów i koncentrację tłuszczu w mleku

17.03.2023., 17:03h
Witaminy B są niezbędnym składnikiem pokarmowym dla krów mlecznych. Jako aktywatory enzymów biorą udział w różnych procesach metabolicznych. Są niezbędne do produkcji glukozy, białka i kwasów tłuszczowych. Jednym słowem – są konieczne do produkcji mleka, metabolizmu tłuszczu, syntezy białek, zdrowia wątroby, odporności organizmu oraz rozrodu.

Dlaczego współczesne krowy potrzebują suplementacji witamin z grupy B?

Ponownie wracamy do cyklu Konferencji dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka, jaką w ubiegłym miesiącu zorganizowała firma Blattin i której jednym z prelegentów był Dominique Bouchut – menadżer techniczny ds. przeżuwaczy, z kanadyjskiej firmy Jefo, oferującej dodatki paszowe dla zwierząt.

Jeszcze do niedawna uważano, że nie trzeba dodatkowo podawać krowom witamin z grupy B, bowiem ich ilość pobrana wraz z paszą oraz produkowana przez mikroorganizmy żwacza jest wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie zwierząt. Współczesna krowa produkuje jednak zdecydowanie więcej mleka, w bardziej stresogennych warunkach, dlatego też najnowsze doniesienia wskazują, że synteza w żwaczu jest obecnie niewystarczająca i dlatego suplementacja witamin z grupy B jest jak najbardziej pożądana, gdyż korzystnie wpływa nie tylko na wydajność mleka, ale również na zdrowie, reprodukcję i efektywność wykorzystania paszy – tłumaczył Dominique Bouchut.

Witaminy z grupy B wspomagają proces fermentacji kwasu propionowego do glukozy

Metabolicznym paliwem i źródłem energii dla krów jest g...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 20:51