Badania wykazały, że najwyższy poziom zawartości mocznika w mleku ma miejsce w 4–6 godzinie po pobraniu paszyBeata Dąbrowska
StoryEditorParametry mleka

Żywienie krów: jak wykorzystać informacje o stężeniu mocznika w mleku?

16.04.2024., 15:00h
Praktyczne wykorzystanie informacji dotyczącej poziomu mocznika w mleku pozwala ocenić zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych, a także obniżyć koszty i straty azotu. Stężenie mocznika w mleku jest wykorzystywane do monitorowania skuteczności wykorzystania białka przez krowy.

Z artykułu dowiesz się:

  • O czym świadczy podwyższony poziom mocznika w mleku?
  • Jaki poziom mocznika u krów jest odpowiedni?
  • Jakie są negatywne skutki zbyt wysokiego poziomu mocznika u krów?

Kiedy dochodzi do zwiększonego poziomu mocznika w mleku?

Mikroorganizmy w żwaczu degradują białko paszy do amoniaku. Jeżeli produkcja odbywa się w optymalnej ilości węglowodanów, wówczas obecne w żwaczu mikroorganizmy wychwytują amoniak i wykorzystują zawarty w nim azot do budowy własnych aminokwasów.

W wyniku niedoboru energetycznego, w żwaczu powstaje nadmiar amoniaku absorbowanego przez ścianę żwacza do krwi, a następnie do wątroby. W narządzie tym (w hepatocytach) jest przekształcany w cyklu mocznikowym w mocznik.

Poziom mocznika w mleku stanowi informację dotyczącą ilości azotu, który przy niedoborze energii nie jest wykorzystywany do wzrostu drobnoustrojów żwacza oraz syntezy białek mleka. Jeżeli dawki pokarmowe zawierają zbyt dużo białka, wówczas nadmiar azotu wydzielany jest do osocza krwi, mleka i moczu.

Poziom mocznika w mleku jest bardzo ważnym wskaźnikiem oceny żywienia krów 

Poziom mocznika w mleku jest szczególnie ważn...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. maj 2024 13:58