r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Dlaczego przed wiosennym nawożeniem warto zbadać zawartość azotu mineralnego w glebie?

Uprawa nawożenie
Data publikacji 29.01.2020r.

Planując  wiosenne nawożenie azotem w  uprawach  ozimych oraz jarych bardzo ważne   jest dobre rozpoznanie właściwości stanowiska. Jednym z podstawowych wskaźników pozwalających oszacować wiosenne zasoby tego składnika  w glebie jest oznaczenie zawartości azotu mineralnego tzw. N-min w okresie wczesnej wiosny. Badania  te są  powszechnie wykonywane w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych.

r e k l a m a

Mimo iż badania zawartości azotu ogranicza krótki termin pobierania prób, a w praktyce, z  formy takiego doradztwa korzystają wciąż  nieliczni rolnicy – to oznaczenie zawartości azotu mineralnego tzw. N-min w glebie  jest bezpośrednią i najbardziej precyzyjną metodą oceny glebowych zasobów tego składnika.  Badania zawartości azotu mineralnego w glebie prowadzi się przeważnie dla potrzeb wykorzystania ich w doradztwie nawozowym  oraz dla oceny skutków nawożenia azotem w aspekcie ochrony środowiska. Ze względu na zmienność tego składnika w glebie zalecane jest coroczne  badanie  zawartości N-min w glebie do oceny potrzeb nawożenia roślin i ustalenia wielkości dawek azotu.

Dla oceny stanu środowiska glebowego zawartość azotu mineralnego oznacza się w próbkach glebowych pobranych jesienią. Badania prowadzone są w celu określenia ilości azotu pozostającego w glebie, na skutek niewykorzystania przez rośliny, gdyż nadmierna ilość azotu pozostawiona jesienią w glebie stwarza niebezpieczeństwo wymycia azotanów poza strefę korzeniową do wód gruntowych i w związku z tym ich zanieczyszczenie.

Test N-min pozwala określić zawartości dostępnych dla roślin form azotu: azotanowej (N-NO3) i amonowej (N-NH4) w warstwie gleby, w której rozmieszczona jest główna masa korzeni (0–60 cm). Wykorzystanie testu N-min umożliwia zwiększanie efektywności nawożenia azotowego, i polecany jest gospodarstwom chcącym poprawiać efektywność gospodarowania nawozami...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody