StoryEditorZiemniaki

Jak ustrzec się przed parchem zwyczajnym ziemniaka?

06.06.2019., 13:06h
Warunki glebowe powodują, że parch zwykły występuje w większym lub mniejszym nasileniu zawsze. Zdarzają się jednak sezony, czego przykładem był rok 2014, wyjątkowo sprzyjające rozwojowi parcha zwykłego ziemniaka. Poza słabymi piaszczystymi glebami parchowi sprzyjają suche i ciepłe stanowiska i generalnie niedobór opadów.

Ważnym czynnikiem korzystnym dla parcha zwykłego są gleby alkaliczne, zwłaszcza świeżo zwapnowane. Trzeba jednak wiedzieć, że bakterie z rodzaju Streptomyces powodujące parcha zwykłego infekuje w dość szerokim zakresie pH gleby od 5,2 do 8,0. Rozwojowi parcha sprzyja stosowanie nie rozłożonego, słomiastego obornika. 

Parch poraża, gdy sucho w fazie tuberyzacji 

Wymienione korzystne dla bakterii czynniki powodują nasilenie występowania choroby, ale czynnikiem decydującym o silnej infekcji są przede wszystkim niedobory wody w okresie wytwarzania bulw (tuberyzacji). Źródłem saprofitycznych bakterii powodujących parcha zwykłego są resztki po wcześniej uprawianych ziemniakach, chore bulwy i gleba. Bakteria najlepiej rozwija się w czasie wiązania bulw przez ziemniaki, kiedy jest sucho i temperatura powietrza sięga 30 st. C. 

Bakterie wnikają do bulwy przez przetchlinki, aparaty szparkowe oraz młodą, niewykształconą skórkę. Bulwy reagują tworzeniem bariery wokół uszkodzeń (warstw korka). Jeżeli bariera zostanie przełamana, to wytwarzane są kolejne warstwy dopóki penetracja bulwy przez bakterie nie zostanie zahamowana.

Parch jaki jest, każ...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 12:02