r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie odmiany pszenżyta są najbardziej zimotrwałe?

Uprawa Pszenżyto
Data publikacji 04.08.2020r.

Pszenżyto ozime jest dużo bardziej zimotrwałe i mrozoodporne niż jęczmień ozimy. Tę cechę ma na poziomie pszenic, ale istnieją dość duże różnice odmianowe z zimotrwałością od  2,5 do 6,5 w skali 9-stopniowej. Wszystkie najnowsze odmiany rejestrowane po 2016 r. mają zimotrwałość co najmniej 5.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Dziś przypominamy dane o zimotrwałości odmian pszenżyta ozimego. Istotne jest to, że uwzględniają one testy laboratoryjne, ale są dodatkowo zweryfikowane w warunkach polowych po dwóch srogich zimach w 2012 r. i 2016 r. Oczywiście tych srogich testów w polu nie przechodziły odmiany najnowsze. Informacje z tabeli są ważne, bo wiele podanych tam odmian jest jeszcze w obrocie. A wracamy do tych danych i uczulamy na cechę zimotrwałości, bo po ostatniej bardzo łagodnej zimie można stracić czujność. Pamiętajmy, w naszym klimacie co najmniej dobra zimotrwałość roślin ozimych powinna być najważniejszym kryterium doboru odmian do uprawy.

Mróz nie straszny, ale śnieg musi być

Odmiany pszenżyta uszeregowane są w tabeli w kolejności rosnącego procentu martwych roślin (pogarszającego się przezimowania). Ważną informacją są podane dla odmian zweryfikowane oceny zimotrwałości wyrażone w skali 9° (9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała). Taka pierwsza weryfikacja na podstawie oceny polowej miała miejsce po zimie 2012 r., a druga po zimie 2016 r.

Poza mroźnymi zimami, po których zimotrwałość odmian można ocenić w warunkach polowych, tę ważną cechę bada się w prowokacyjnych warunkach w laboratoriach.

W warunkach polowych pszenżyto ozime znosi spadki temperatur do – 20 st. C bez okrywy śnieżnej i do minus 30 z okrywą śnieżną. Zimotrwałość większości odmian pszenżyta ozimego jest co najmniej średnia, zdecydowanie lepsza niż jęczmienia i najczęściej lepsza niż pszenicy.

Żaden gatunek zbóż ozimych nie równa się pod tym względem z odmianami żyta. Żyto to gatunek idealny do uprawy w naszej strefie klimatycznej i idealny do uprawy na słabych polskich glebach, często z nieuregulowanym odczynem pH. Na glebach najsłabszych żyto, zwłaszcza odmiany hybrydowe, bije plonami wszystkie inne zboża.

Przezimowanie odmian pszenżyta ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016 i 2011/2012

Lp.

Odmiana 

Zimotrwałość (*skala 9 st.)

Procent martwych roślin w sezonie

2015/2016

2011/2012

 

Wzorzec

 

28

28

1

Transfer

6,5

0

11 

2

Twingo

6,5

2

10

3

Kasyno

5,5

4

-

4

Palermo

6

5

15

5

Panteon

6

9

-

6

Borwo

6

10

19

7

Trapero

6

13

16

8

Sekret

5,5

13

-

9

Tomko

6

14

12

10

Pigmej

5,5

15

24

11

Subito

5,5

16

20

12

Trismart

6

17

13

13

Temuco

4,5

21

-

14

Rufus

4,5

22

-

15

Rotondo

5,5

23

16

16

Pizarro

5

25

26

17

Meloman

5,5

26

16

18

Fredro

4,5

28

25

19

Festino

4

29

-

20

Trefl

5

31

-

21

Lombardo 

5

33

-

22

Tulus

4

36

34

23

Maestozo

4

36

39

24

Borowik

5

39

23 

25

Elanto

3,5

41

-

26

Amorozo

4

42

36

27

Agostino

3

63

48

28

KWS Trisol

3

64

42

29

Bereniko

3

64

53 

30

Algoso

2,5

66

40

31

Torino

2,5

76

40 

32

Aliko

6

-

14

33

Wiarus

6,5

-

17

34

Witon

5,5

-

18

35

Todan

5,5

-

21

36

Grenado

5,5

-

24

37

Pawo

5,5

-

24

38

Alekto

4

-

34

39

Sorento

4

-

34

40

Elpaso

4

-

40

41

Leontino

3,5

-

43

42

Atletico

3,5

-

49

43

Cyrkon

2,5

-

58

44

Cerber

2,5

-

59

45

Avokado

5,5

-

-

46

Tornado

5,5

-

-

47

Presto

3,5

-

-

Źródło: Wyniki przezimowania odmian, COBORU Słupia Wielka (maj 2016)

Wzorzec w sezonie 2015/2016: Fredro, Meloman, Trefl

Wzorzec w sezonie 2011/2012: Algoso, Elpaso, Fredro, Borowo

*skala 9 st.: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała

„–” – brak danych, odmiana nie była badana

Są odmiany odporne na mróz i te na niego podatne

r e k l a m a

W tabeli nie są uwzględnione odmiany rejestrowane w 2017 r. i 2018 r. a warto zaznaczyć, że najnowsze odmiany są zimotrwałe. Np. odmiany Carmelo, Octavio i Orinoko wpisane do Krajowego Rejestru w 2017 r. mają zimotrwałość wycenioną na 6,0. Niemniej z zarejestrowanych odmian najwyższą zimotrwałość (6,5) ma odmiana Twingo i Transfer. Ta cecha została potwierdzona po zimie w 2016 r., którą te odmiany przetrwały w zasadzie bez strat i w badaniach COBORU na poziomie agrotechniki a2 plonowały w 2016 r. bardzo dobrze: Twingo na poziomie 98% wzorca, a Transfer na poziomie 105% wzorca.

Na przeciwnym biegunie zimotrwałości jest odmiana Torino z zimotrwałością wycenioną na 2,5 i Agostino (3,0). Wg opisu, Torino cechuje nadzwyczajna plenność, ale jej kulą u nogi jest właśnie zimotrwałość. Po zimie 2016 r. (dane z tabeli) aż 76% roślin była martwa. Plantacje tej odmiany, które w doświadczeniach przetrwały do zbioru plonowały w 2016 r. na poziomie 81% wzorca. Agostino było mało lepsze – roślin martwych po zimie 2016 było 63%, a zebrane plony były na poziomie 84% wzorca.

Liderem mrozoodporności z najlepszym przezimowaniem w 2016 r. jest strzelecka odmiana Transfer
  • Liderem mrozoodporności z najlepszym przezimowaniem w 2016 r. jest strzelecka odmiana Transfer
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski, Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody