r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie odmiany pszenżyta są najbardziej zimotrwałe?

Uprawa Pszenżyto
Data publikacji 04.08.2020r.

Pszenżyto ozime jest dużo bardziej zimotrwałe i mrozoodporne niż jęczmień ozimy. Tę cechę ma na poziomie pszenic, ale istnieją dość duże różnice odmianowe z zimotrwałością od  2,5 do 6,5 w skali 9-stopniowej. Wszystkie najnowsze odmiany rejestrowane po 2016 r. mają zimotrwałość co najmniej 5.

Czytasz 2 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Dziś przypominamy dane o zimotrwałości odmian pszenżyta ozimego. Istotne jest to, że uwzględniają one testy laboratoryjne, ale są dodatkowo zweryfikowane w warunkach polowych po dwóch srogich zimach w 2012 r. i 2016 r. Oczywiście tych srogich testów w polu nie przechodziły odmiany najnowsze. Informacje z tabeli są ważne, bo wiele podanych tam odmian jest jeszcze w obrocie. A wracamy do tych danych i uczulamy na cechę zimotrwałości, bo po ostatniej bardzo łagodnej zimie można stracić czujność. Pamiętajmy, w naszym klimacie co najmniej dobra zimotrwałość roślin ozimych powinna być najważniejszym kryterium doboru odmian do uprawy.

Mróz nie straszny, ale śnieg musi być

Odmiany pszenżyta uszeregowane są w tabeli w kolejności rosnącego procentu martwych roślin (pogarszającego się przezimowania). Ważną informacją są podane dla odmian zweryfikowane oceny zimotrwałości wyrażone w skali 9° (9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała). Taka pierwsza weryfikacja na podstawie oceny polowej miała miejsce po zimie 2012 r., a druga po zimie 2016 r.

Poza mroźnymi zimami, po których zimotrwałość odmian można ocenić w warunkach polowych, tę ważną cechę bada się w prowokacyjnych warunkach w laboratoriach.

W warunkach polowych pszenżyto ozime znosi spadki temperatur do – 20 st. C bez okrywy śnieżnej i do minus 30 z okrywą śnieżną. Zimotrwałość większości odmian pszenżyta ozimego jest co najmniej średnia, zdecydowanie lepsza niż jęczmienia i najczęściej lepsza niż pszenicy.

Żaden gatunek zbóż ozimych nie równa się pod tym względem z odmianami żyta. Żyto to gatunek idealny do uprawy w naszej strefie klimatycznej i idealny do uprawy na słabych polskich glebach, często z nieuregulowanym odczynem pH. Na glebach najsłabszych żyto, zwłaszcza odmiany hybrydowe, bije plonami wszystkie inne zboża.

Przezimowanie odmian pszenżyta ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016 i 2011/2012

Lp.

Odmiana 

Zimotrwałość (*skala 9 st.)

Procent martwych roślin w sezonie

2015/2016

2011/2012

 

Wzorzec

 

28

28

1

Transfer

6,5

0

11 

2

Twingo

6,5

2

10

3

Kasyno

5,5

4

-

4

Palermo

6

5

15

5

Panteon

6

9

-

6

Borwo

6

10

19

7

Trapero

6

13

16

8

Sekret

5,5

13

-

9

Tomko

6

14

12

10

Pigmej

5,5

15

24

11

Subito

5,5

16

20

12

Trismart

6

17

13

13

Temuco

4,5

21

-

14

Rufus

4,5

22

-

15

Rotondo

5,5

23

16

16

Pizarro

5

25

26

17

Meloman

5,5

26

16

18

Fredro

4,5

28

25

19

Festino

4

29

-

20

Trefl

5

31

-

21

Lombardo 

5

33

-

22

Tulus

4

36

34

23

Maestozo

4

36

39

24

Borowik

5

39

23 

25

Elanto

3,5

41

-

26

Amorozo

4

42

36

27

Agostino

3

63

48

28

KWS Trisol

3

64

42

29

Bereniko

3

64

53 

30

Algoso

2,5

66

40

31

Torino

2,5

76

40 

32

Aliko

6

-

14

33

Wiarus

6,5

-

17

34

Witon

5,5

-

18

35

Todan

5,5

-

21

36

Grenado

5,5

-

24

37

Pawo

5,5

-

24

38

Alekto

4

-

34

39

Sorento

4

-

34

40

Elpaso

4

-

40

41

Leontino

3,5

-

43

42

Atletico

3,5

-

49

43

Cyrkon

2,5

-

58

44

Cerber

2,5

-

59

45

Avokado

5,5

-

-

46

Tornado

5,5

-

-

47

Presto

3,5

-

-

Źródło: Wyniki przezimowania odmian, COBORU Słupia Wielka (maj 2016)

Wzorzec w sezonie 2015/2016: Fredro, Meloman, Trefl

Wzorzec w sezonie 2011/2012: Algoso, Elpaso, Fredro, Borowo

*skala 9 st.: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała

„–” – brak danych, odmiana nie była badana

Są odmiany odporne na mróz i te na niego podatne

r e k l a m a

W tabeli nie są uwzględnione odmiany rejestrowane w 2017 r. i 2018 r. a warto zaznaczyć, że najnowsze odmiany są zimotrwałe. Np. odmiany Carmelo, Octavio i Orinoko wpisane do Krajowego Rejestru w 2017 r. mają zimotrwałość wycenioną na 6,0. Niemniej z zarejestrowanych odmian najwyższą zimotrwałość (6,5) ma odmiana Twingo i Transfer. Ta cecha została potwierdzona po zimie w 2016 r., którą te odmiany przetrwały w zasadzie bez strat i w badaniach COBORU na poziomie agrotechniki a2 plonowały w 2016 r. bardzo dobrze: Twingo na poziomie 98% wzorca, a Transfer na poziomie 105% wzorca.

Na przeciwnym biegunie zimotrwałości jest odmiana Torino z zimotrwałością wycenioną na 2,5 i Agostino (3,0). Wg opisu, Torino cechuje nadzwyczajna plenność, ale jej kulą u nogi jest właśnie zimotrwałość. Po zimie 2016 r. (dane z tabeli) aż 76% roślin była martwa. Plantacje tej odmiany, które w doświadczeniach przetrwały do zbioru plonowały w 2016 r. na poziomie 81% wzorca. Agostino było mało lepsze – roślin martwych po zimie 2016 było 63%, a zebrane plony były na poziomie 84% wzorca.

Liderem mrozoodporności z najlepszym przezimowaniem w 2016 r. jest strzelecka odmiana Transfer
  • Liderem mrozoodporności z najlepszym przezimowaniem w 2016 r. jest strzelecka odmiana Transfer
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski, Pixabay

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody