Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

3 pomysły na aromatyczne ciasteczka do jesiennej kawy

3 pomysły na aromatyczne ciasteczka do jesiennej kawy
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 31.10.2021r.

Kto z nas nie lubi zasiąść w wygodnym fotelu z filiżanką gorącej kawy i pysznymi, domowej roboty ciasteczkami, które swym aromatem wypełniają cały dom? Ciasteczka serowe ze śliwką, ciastka z jabłkiem oraz żydowskie ciasteczka korzenne to nasze 3 propozycje na umilenie niejednego jesiennego wieczoru.

r e k l a m a

Ciasteczka serowe ze śliwką

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 100 g twarogu,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • kilka śliwek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: Twaróg połączyć z masłem, mąką i szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Jeśli się lepi, dodać nieco mąki. Ciasto rozwałkować i wycinać nieduże koła. Śliwki pokroić na ćwiartki. Na każde koło nakładać śliwkę, lekko ją dociskając.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posypać cynamonem i grubym cukrem. Piec do zrumienienia 15–20 minut w temperaturze 180°C. Posypać delikatnie cukrem pudrem.


Ciasteczka z jabłkiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 50 g masła,
  • 120 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jabłko,
  • cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką nieduże porcje ciasta, zostawiając odstępy, ponieważ ciastka wyrosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż lekko się zrumienią. Podawać oprószone cukrem pudrem.


Żydowskie ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 100 g rodzynek,
  • 4 łyżki brandy,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1 i 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • otarta skórka z cytryny.

Wykonanie: Rodzynki namoczyć przez 15 minut, a następnie je odsączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać masło, mleko i jajka, dodać rodzynki, mąkę, kakao, przyprawy, sól, skórkę z cytryny.

Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 20 minut. Formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ wyrosną. Lekko je spłaszczyć. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 43/2021 na str. 58. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "O czym przeczytasz w nowym TPR - nr 41/2021?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody