Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

4 przepisy na aromatyczne dania z grilla.

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Wieś i Rodzina
4 przepisy na aromatyczne dania z grilla.
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 22.05.2021r.

Sezon grillowy to jeden z dłużej wyczekiwanych okresów w roku. Gdy pogoda sprzyja biesiadowaniu, potrawy z grilla robią się same. Wystarczy aromatyczna marynata, najlepiej w przygotowana samodzielnie, kilka minut na ruszcie i danie gotowe!

Sezon na grilla rusza pełną parą. Przedstawiamy 4 przepisy na aromatyczne dania z grilla.

r e k l a m a

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

Składniki/ 5 sztuk
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 400 g cukinii,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 młoda cebula,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 4 łyżki oliwy extra vergine,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego.
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Przygotowanie:

r e k l a m a

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.

Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem lub syropem klonowym.

.

Ostre skrzydełka z grilla

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ
Składniki:
  • 15 skrzydełek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki nasion kolendry (najlepiej mielonych),
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • łyżeczka startego imbiru (ewentualnie może być mielony),
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią kurczaka, którego wcześniej wkładamy do foliowych woreczków. Przed zamknięciem dokładnie wypuszczamy powietrze i równomiernie rozprowadzamy marynatę. Tak przygotowane skrzydełka powinny zostać w lodówce na 2-4 godziny. Skrzydełka z grilla świetnie będą komponowały się z pieczonymi ziemniaczkami albo delikatną surówką .

Skrzydełka grilluje się bardzo szybko, więc warto poświęcić te minuty na "staniu nad rusztem" i kontrolowaniu stopnia wypieczenia. Już po kilku minutach możesz je przewrócić na drugą stronę. Skrzydełka możesz co kilka minut przekręcać na drugą stronę oraz robić roszady na ruszcie, by każdy kawałek mięsa był tak samo dopieczony. Skrzydełka z kurczaka grilluje się około 20 minut.

.


Karkówka z grilla w pysznej marynacie

Składniki:
  • 1 kg karkówki,
  • Marynata: 1/3 szklanki oleju,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • po 1 łyżeczce: suszonego oregano, bazylii, majeranku, ostrej papryki, słodkiej papryki, pieprzu i soli,
  • 2 łyżki pikantnego keczupu,
  • 1 łyżka ostrej musztardy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w miseczce. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc. Karkówkę grillujemy po kilka minut z każdej strony i podajemy z ulubioną surówką.

.


Szparagi grillowane w boczku z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 150 g plasterków wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Zioła prowansalskie,
  • Pół łyżeczki cukru,
  • Sól,
  • pieprz do smaku,
  • Świeże zioła np. tymianek, rozmaryn.

Przygotowanie:

Przygotuj sos - do pojemnika blendera wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, 3 ząbki czosnku i przyprawy. Zmiksuj tak, aby składniki się połączyły. Odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce i zawiń w plastry boczku. Następnie posmaruj oliwą z oliwek. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony. Grillowane szparagi z boczkiem podawaj z przygotowanym sosem i świeżymi ziołami.
 
.



Oprac.: Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcia: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jakub Kuroń zdradza patent na soczyste mięso z grilla i przepis na wystrzałowego kurczaka"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a