r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Cynamon cynamonowi nierówny. Jak wybrać ten zdrowszy?

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 20.09.2020r.

Na pewno znacie kogoś, kto jest amatorem cynamonu. A może sami zasilacie szeregi wielbicieli tej orientalnej przyprawy korzennej? Cynamon w polskiej kulturze i kuchni już dawno zadomowił się na dobre. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak jednego z popularnych obiadów na słodko. Kiedy mama miała mniej czasu albo miało się ochotę na coś innego niż kaszanka czy schabowy, na stole pojawiał się ryż z cukrem, śmietaną i cynamonem. Starsi pamiętają też pewnie słynne gumy do żucia z cynamonem. Wprowadziła je na rynek w 1976 roku firma Wrigley.

r e k l a m a

Dlaczego zainteresował nas cynamon? Ponieważ zjadamy go w deserach, ciastach czy napojach całkiem sporo, prawdopodobnie nie wiedząc, że istnieją dwie główne odmiany tej przyprawy. Problem polega na tym, że ta, która pojawia się w naszych sklepowych koszykach, najczęściej jest mniej zdrowa. A niektóre badania mówią, że czasami wręcz szkodliwa.

Cassia może szkodzić

Odmian cynamonu są tak naprawdę dziesiątki, jeśli nie setki, ale tylko cztery pojawiają się w sprzedaży: cejloński, cassia,  sajgoński, i tzw. burmański.

Potocznie ostatnie trzy odmiany nazywa się cynamonem cassia – inaczej cynamonem chińskim – ze względu na podobieństwo w kolorze, kształcie (kora) i zawartości istotnego składnika, jakim jest kumaryna.

Cynamon cejloński nazywa się „cynamonem prawdziwym”. Jest słodszy, ma delikatniejszy smak i przede wszystkim zawiera mniej kumaryny, która jest substancją korzystną w małych ilościach – ma działanie przeciwobrzękowe i rozkurczowe – ale w większych stężeniach jest toksyczna. Więcej kumaryny jest właśnie w powszechnie stosowanym w naszych kuchniach cynamonie cassia. W wyjątkowych sytuacjach może się on okazać niekorzystny dla osób, które zażywają leki obciążające wątrobę, osób z już uszkodzoną wątrobą czy przygotowujących się do operacji czy zabiegu dentystycznego. W badaniach, póki co, udowodniono wyraźną szkodliwość kumaryny dla wątroby szczurów. Człowiek, aby sobie zaszkodzić, musiałby zjeść kilkanaście filiżanek cynamonu dziennie. To raczej niemożliwe. Ale są inne powody, dla których warto sięgnąć po cynamon cejloński


  • Cynamon cassia

Postaw na cejloński

r e k l a m a

Cynamon cejloński ma wiele zdrowotnych właściwości, których pozbawiony jest cassia. Zawiera cenne antyoksydanty zwane proantocyjanidynami. Są podobne do antyoksydantów znajdowanych w winogronach i zielonej herbacie. Wzmacniają naczynia włosowate, ale też sprawdzają się w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Cynamon cejloński ma też właściwości antybakteryjne i przeciwpasożytnicze, poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi.

Jak rozpoznać, czy cynamon, który bierzemy z półki, to cejloński czy cassia? Najłatwiej ocenić to, kiedy mamy do czynienia z korą, czyli postacią niezmieloną. Cassia zwija się w gładką, dwururkę pozbawioną warstw, cejloński przypomina cienką laskę tytoniu, składającą się z wielu cienkich warstw, a kora „ się łuszczy”. A jeśli mamy do czynienia z postacią zmieloną? Cassia jest zawsze bardziej brunatnoczerwona, a cejloński – jasnobrązowy, wręcz żółtawy.

Wyznacznikiem jest też  cena. Jeśli kupujemy torebkę przyprawy za niecałe 2 zł, bądźmy pewni, że jest to cynamon cassia. Cejloński osiąga cenę średnio dwa razy wyższą.


Cynamon cejloński
  • Cynamon cejloński
Karolina Kasperek
Zdjęcia: Pixabay
Zdjęcie główne: Unsplash
 

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody