r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego warto blanszować warzywa i inne artykuły spożywcze?

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 18.04.2021r.

Blanszowanie warzyw to krótkotrwała, ale intensywna obróbka termiczna. Jej celem jest utrwalenie jędrności i wartości odżywczej. Blanszowanie szczególnie często przeprowadzane jest przed mrożeniem warzyw. Najczęściej robi się to we wrzątku.

r e k l a m a

Przed umieszczeniem warzyw w zamrażarce, warto je zblanszować

Blanszowanie, jest jednym z najszybszych sposobów obróbki cieplnej żywności. Dzięki krótkotrwałym zanurzeniu warzyw lub niektórych owoców we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie, zachowujemy ich pełne walory smakowe, naturalny kolor oraz chrupkość.

Zanim przystąpisz do mrożenia warzyw, musisz zdawać sobie sprawę z tego, ze choć większość warzyw można poddać temu procesowi, to są gatunki, które ze względu na dużą obecność wody, zupełnie się do tego nie nadają. Zapomnij zatem o mrożeniu ogórków, rzodkiewki czy sałaty. Ponadto, niektóre gatunki należy przed umieszczeniem w zamrażarce zblanszować, by zachowały trwałość oraz smak. 

Postępujemy tak z kalafiorem, brokułami, fasolką szparagową, zielonym groszkiem, bobem czy brukselką. Warzywa najlepiej mrozić w przezroczystych woreczkach strunowych, które można oczywiście wykorzystywać wielokrotnie.

Zblanszować można w zasadzie wszystko

r e k l a m a

Pomidory blanszujemy, by szybciej zdjąć z nich skórkę. W tym samym celu orzechy, migdały i pistacje także poddajemy obróbce w wodzie. Ale groszek blanszujemy, by zachował świeży kolor i smak. Blanszowaniu najczęściej poddajemy warzywa liściaste, fasolę, kukurydzę i kalafior.
 
Natomiast jeśli chodzi o blanszowanie ryb, mięs i podrobów – poddajemy je obróbce, jeśli chcemy przygotować z nich pasztet lub zamrozić. Warto wiedzieć, że blanszowane podroby tracą na objętości.
 
Blanszowanie pozwala pozbyć się goryczkowatego posmaku warzyw, a nawet przykrego zapachu w przypadku intensywnych w woń warzyw jak cebula czy kalafior.

Blanszować możesz w zasadzie wszystko – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach. Niektórzy blanszują także ziemniaki, ryż oraz kości.

Metody Blanszowania

Żywność możesz poddać trzem metodom blanszowania:
  • Blanszowanie w wodzie – najpierw na chwilę zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia,
  • Blanszowanie parą wodną – ta metoda polega w zasadzie na tym samym, co blanszowanie w wodzie poprzez zanurzanie, z tą jednak różnicą, że używając pary wodnej, warzywa powinny być podgrzewane 1,5x dłużej niż podczas blanszowania w wodzie,
  • Blanszowanie w mikrofalówce – czas jaki powinny spędzić owoce i warzywa w mikrofali zależy od ich ilości, ale przyjmijmy, że chcesz blanszować ½ kg warzyw. Wystarczy, że włożysz je do szklanej, dużej miski, zalejesz 50 ml wody i przez 5 min będziesz gotować w mikrofalówce nastawionej na 900 W. Po tym czasie zalej je zimną wodą 1–2 min.
 
Blanszowanie to prosty sposób na przedłużenie trwałości wielu produktów. W zależności od tego, jakie z nich poddamy temu procesowi, możemy stworzyć z ich udziałem apetyczne przystawki, dania główne czy desery. Składniki nie stracą swojej konsystencji ani walorów smakowych.
 

Oprac.: Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

119,00 zł

Cena regularna 199,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Fotowoltaika w rolnictwie - debata ekspertów"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody