StoryEditorPrzepisy

Pierożki z dynią i masłem orzechowym

19.09.2018., 16:09h
Składniki dla 4 osób: Nadzienie: 300 g obranej dyni, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki startego, ostrego sera np. typu parmezan, 3 tosty, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Ciasto na pierożki: 200 g mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, sól, gałka muszkatołowa. Masło orzechowe: 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 100 g masła, ewentualnie 1–2 suszone pomidory w oleju.

Wykonanie:


Na ciasto zagnieść ze sobą wszystkie składniki, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Nadzienie:


Pokroić dynię w cienkie słupki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać dynię i całość dusić do miękkości. Trochę nadzienia odłożyć, z reszty przygotować purée i schłodzić. Następnie połączyć ze startym na tarce serem i tostami. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto cienko rozwałkować maszynką lub wałkiem i wyciąć z niego ok. 7-centymetrowe kółka. Na każde kółko położyć łyżkę nadzienia i przykryć drugim kółkiem. Brzegi kółek zlepić ze sobą i docisnąć widelcem. Pierożki wrzucić na wrzącą wodę i krótko gotować, aż wypłyną.

Sos:


Rozgrzać masło i dodać do niego pokruszone orzechy, resztę nadzienia i ewentualnie rozdrobnione suszone pomidory. Ugotowane pierożki ułożyć na talerzu, polać sosem i od razu podawać.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 15:59