r e k l a m a

Partner serwisu

Pisanka z piernika! Jak Iza Niżyńska je robi?

Wieś i Rodzina Tradycja
Data publikacji 05.04.2021r.

Jeśli sądziliście, że pierniki mają wyłącznie bożonarodzeniowe przeznaczenie, byliście w błędzie. Jak dowodzi Izabela Niżyńska z Boboszowa, z piernika można zrobić też pisankę. I kto by pomyślał, że to tradycja naszych braci Czechów?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Piernik nie tylko bożonarodzeniowy!

Szukając pisanek w sieci, w pierwszej chwili pomyślałam, że jednak pomyliłam strony. Moim oczom ukazał się widok pokrytych koronkowymi wzorami owalnych form, ale przypominały one jako żywo bożonarodzeniowe pierniki. Ku mojemu zdumieniu jednak na stronie Lawendowapasieka.pl, prowadzonej przez Izabelę Niżyńską, opis pasował do wielkanocnych jaj. Wszystko wyjaśniło się chwilę później.

Izabela wraz z mężem mieszkają w Boboszowie w Kotlinie Kłodzkiej, w którym mają gospodarstwo po przodkach.

Kto ma pszczoły...

Nasze pole graniczy bezpośrednio z czeskim gospodarstwem. Gospodarstwo odziedziczyłam po dziadkach, których wysiedlono z Kresów Wschodnich. Dziadkowie pochodzili z Chomiakówki (obecnie Ukraina). Dziadek Józef zawsze miał kilka uli, a babcia Antonina zapisana była do miejscowego Związku Pszczelarskiego. Jako dziecko uwielbiałam spędzać czas u dziadków, choć trzeba przyznać, że lęk przed pszczołami był ogromny i tak naprawdę dopiero po śmierci dziadka oboje z mężem postanowiliśmy kontynuować jego hobby. Przejmując tych kilka uli, zapisaliśmy się do związku, potem na odpowiednie kursy. Zdobyliśmy wykształcenie pszczelarskie, z którego chyba jestem najbardziej dumna. Przełamałam lęk i pokochałam te owady, którym zawdzięczam miód do swoich wyrobów – opowiada Iza.

Chodzi przede wszystkim o pierniki. A te, jak wspomniałam, powstają właśnie także przy okazji Wielkanocy.

Piernikowe zainteresowanie narodziło się wraz z powstawaniem naszej ekologicznej, certyfikowanej plantacji lawendowej. W związku z zakładaniem plantacji wybraliśmy się z mężem lata temu na Ekologiczne Targi BIOFACH do Norymbergi, gdzie zakupiliśmy pierwsze ekologiczne nasiona lawendy wąskolistnej. Tam poznaliśmy wielu wspaniałych ludzi, m.in. pszczelarza Eugeniusza Dawidowicza. To właśnie on jako pierwszy zwrócił moją uwagę na piernikowe tradycje tuż przy naszej czeskiej granicy. Przekazał kontakty do pań zajmujących się tymi aromatycznymi wypiekami po czeskiej stronie. Sam również wysłał mi przepis na pierniki. Troszeczkę go zmodyfikowałam, pomogły mi w tym lata praktyki i eksperymentowania, choć muszę przyznać, że bazę przepisu stanowi wciąż receptura od pana Eugeniusza – wspomina Iza.


  • Domek z piernika? Owszem, ale też i pisanka. Inspiracja piernikiem w wielkanocnym wydaniu przyszła zza czeskiej granicy

Judasze i jajo z piernika

r e k l a m a

Odkryła wówczas, że piernikowe tradycje po czeskiej stronie są ogromne. Zarówno wypiekania tradycyjnych pierników, odciskanych z drewnianych, rzeźbionych foremek, jak i takich, które bardziej przypominają miodowe ciasteczka, a polukrowane wyglądają czasem jak mini­dzieła sztuki. Jak mówi Iza, ciekawe jest to, że ponoć ponad 96% naszych czeskich sąsiadów pomimo sporej laicyzacji obchodzi święta wielkanocne. Do czeskich tradycji należy wypiekanie judaszy – wyplatanych drożdżowych ciasteczek podawanych z miodem, przypominających troszkę nasze tradycyjne faworki.

Muszę przyznać, że większość foremek wielkanocnych do wypiekania ciasteczek, które posiadam w swoich zbiorach, pochodzi właśnie z Czech. Liczne zajączki, kurczaczki, a przede wszystkim przeróżne foremki baranka. Wspomnieć należy, że do czeskich tradycji należy wypiekanie również biszkoptowych baranków. Kreatywni Czesi stworzyli także foremki do pisanek z piernika w formie tradycyjnego jajka. Dostępne są na rynku dwie wielkości: jajka kurzego i gęsiego. Muszę przyznać, że piernikowe pisanki 3D od kilku lat cieszą się niezmiennym powodzeniem i zainteresowaniem – opowiada piernikowa pisankarka.

  • Iza zdobi piernikowe pisanki motywami koronki zwanej gipiurą

Piernikowy baranek? Jak najbardziej! Wystarczy tylko nieco go rozjaśnić żółtym lukrem

  • Piernikowy baranek? Jak najbardziej! Wystarczy tylko nieco go rozjaśnić żółtym lukrem


Pisanka z łyżki

Ten produkt może Ciebie zainteresować

TO JA, WIEWIÓRKA - KSIĄŻKA DLA DZIECI

TO JA, WIEWIÓRKA - KSIĄŻKA DLA DZIECI

Płacisz tylko

19,90 zł

Cena regularna 24,90 zł

SPRAWDŹ
Jak zrobić piernikową pisankę? Na foremki nakłada się ciasto przygotowane dobę wcześniej. Ale leżakowanie ciasta może trwać nawet kilka tygodni.

Jeśli ktoś nie ma specjalnych foremek, można poradzić sobie, wyciskając kulkę z ciasta na łyżce stołowej, posmarowawszy łyżkę delikatnie olejem. Jedyna różnica pomiędzy tymi wyciśniętymi ze specjalnych foremek a tymi odciśniętymi na łyżce jest taka, że te pierwsze są puste w środku i lżejsze, a te odciśnięte na łyżce pełne w środku – wyjaśnia Iza.


Izabela Niżyńska podkreśla, że nie byłoby piernikowych pisanek bez przepisu pana Eugeniusza
  • Izabela Niżyńska podkreśla, że nie byłoby piernikowych pisanek bez przepisu pana Eugeniusza
Tak upieczone dwie połówki jajka skleja się lukrem. Tu Iza uchyla rąbka tajemnicy. Żeby łączenie nie było widoczne, lukier trzeba wymieszać z odrobiną kakao. Tak przygotowane piernikowe jajo, po wyschnięciu lukru na łączeniu, można dowolnie dekorować.

Karolina Kasperek
Zdjęcia: Iza Niżyńska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody