Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na deser – pierogi drożdżowe z jabłkiem

Kategoria: Wieś i Rodzina
Pomysł na deser – pierogi drożdżowe z jabłkiem
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 19.10.2019r.

Kto nie lubi pierogów i ciasta drożdżowego? Może by tak połączyć oba dania? Pierogi drożdżowe z dodatkiem jabłek to idealny pomysł na deser na jesienne popołudnia. Przekonaj się sam!

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 mała śmietana
  • kostka masła
  • 3 żółtka

dodatkowo:

  • 5 dużych jabłek
  • 3 białka
  • cukier do posypania

r e k l a m a

Jak przygotować pierogi drożdżowe?

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką koła jak na pierogi. Jabłka obrać i podzielić na 8 części. Na każdym kółku układać jabłka i zlepiać jak pierogi.

Białka ubić, rogaliki maczać w białku z jednej strony, a następnie w cukrze. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość (bo wyrosną). Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



r e k l a m a

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

 

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a