StoryEditorPrzepisy

Przepis na crumble z malinami

23.08.2020., 06:08h
Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod pyszną, chrypiącą kruszonką. Do jego wykonania można wykorzystać śliwki, jabłka, truskawki, lub jakiekolwiek inne owoce, na które mamy ochotę i które są obecnie dostępne w sklepach. Jak wykonać crumble z malinami?

Składniki potrzebne na crumble  z malinami

Składniki na nadzienie:
  • 1 kg malin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła.
Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 150 g masła.
 

Jak przygotować crubmle?

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruszonkę i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Formę wysmarować masłem, ułożyć maliny i posypać je cukrem, skropić sokiem z cytryny i posypać mąką ziemniaczaną.

Lekko i delikatnie wymieszać. Na maliny zetrzeć zamrożoną masę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C do zrumienia.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 10:41