StoryEditorPrzepisy

Przepis na Frittelle di carnevale, czyli pączki weneckie

07.02.2021., 14:02h
Nie ma we Włoszech karnawału bez tego niesamowitego przysmaku! Frittelle di carnevale mogą być bardzo różne - od tych zupełnie bez niczego, do nadziewanych i wypełnionych rodzynkami. Zawsze jednak są to puszyste placuszki, smażone na głębokim tłuszczu. Jak je zrobić?

Składniki potrzebne na Pączki Weneckie

  • 1/2 l wody,
  • 250 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • skórka z cytryny,
  • 1 torebka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować Frittelle di carnevale?

Zagotować wodę i mieszając, wsypywać mąkę. Dodać masło, oba cukry, skórkę z cytryny, sól. Utrzeć wszystkie składniki i dopiero wtedy dodać jajka.
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na złoto. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 19:27