StoryEditorPrzepisy

Przepis na risotto z botwinką i bobem

18.07.2020., 13:07h
Sezon na botwinę i bób trwa w najlepsze - warto z tego skorzystać i wpleść do codziennych potraw te dwa niezwykłe warzywa. Dlaczego niezwykłe? Botwinka zawiera witaminę A oraz K, a także spore ilości żelaza. Bób natomiast obniża poziom złego cholesterolu we krwi i obfituje w kwas foliowy - szczególnie istotny dla kobiet w ciąży. Jak przygotować risotto z bobem i botwinką?

Składniki potrzebne na risotto z botwinką i bobem

  • 1 woreczek ryżu do risotto,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 2 ząbku czosnku,
  • 1 dymka,
  • około 1/2 l bulionu,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 1/2 szklanki młodego bobu,
  • 1 łyżka śmietany.

Jak przygotować risotto?

Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną dymkę. Poddusić, dodać ryż i dusić dalej.

Wlać wino i mieszając, czekać aż odparuje. Stopniowo dodawać bulion oraz posiekaną botwinkę i bób. Jeśli bób jest twardy, można go ugotować osobno i dodać na końcu, zdjąwszy skórki.

Kiedy ryż będzie miękki, dodać łyżkę śmietany i posypać parmezanem.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 09:59