StoryEditorŻywienie krów

Krowy sortują paszę, broniąc się przed upałem. Jak temu zapobiec?

22.07.2022., 09:07h
Kiedy krowy wybierają z dawki najbardziej smakowite komponenty (zazwyczaj paszę treściwą) pojawiają się problemy, które często pozostają niezauważone. Zwierzęta pobierają wówczas więcej skrobi, a mniej suchej masy. Dochodzi też do ograniczenia produkcji śliny, wydłuża się czas pobierania paszy, a skraca czas przeżuwania, co prowadzi do wahań pH w żwaczu i w konsekwencji pojawia się subkliniczna kwasica

Co wzmaga sortowanie TMR-u prze krowy? Kilka wskazówek:

Jednym z najważniejszych działań zapobiegających sortowaniu jest zapewnienie niczym nieograniczonego dostępu do stołu paszowego. Jeżeli krowa nie ma swobodnego dostępu do paszy, to dochodzi do rywalizacji. Słabsze w hierarchii stada sztuki podchodzą do stołu rzadziej i zjadają na raz większe porcje, zwiększając przy tym sortowanie.

Oczywiście dostęp krów do stołu paszowego zależy od jego szerokości, jaka przypada na jedną sztukę oraz jej pozycji w stadzie. Zapewnienie optymalnej dostępności do paszy sprawia, że krowa ma możliwość pobrania większej ilości suchej masy, co pozwala na pokrycie jej potrzeb pokarmowych. Okazuje się, że ważniejsza od koncentracji składników pokarmowych w dawce jest właśnie dostępność do stołu.

Zaleca się, aby w zależności od fazy cyklu produkcyjnego, długość stołu paszowego przypadająca na krowę wynosiła:

  • krowy w pełnej laktacji – 70–85 cm,
  • krowy zasuszone – 80 cm,
  • 85–100 cm – krowy w okresie okołowycieleniowym.

Gdy zwierzęta mogą swobodnie pobierać paszę, w czasie doby pobierają jej średnio 12 razy, przez około 20 minut. Ab...

Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 03:17