StoryEditorWiadomości z branży

Najlepsze sery i twarogi wyróżnione podczas Euroforum Polskiego Mleczarstwa 2021

Najlepsze sery i twarogi oceniali superarbitrzy podczas XIV Euroforum Polskiego Mleczarstwa w Krynicy-Zdroju między 18 a 21 października. Wyróżnione zostały one medalami z podobizną dr. inż. Aleksandra Kubiaka, patrona XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów. Podczas uroczystej gali wręczono także nagrody za innowacje techniczne i technologiczne w mleczarstwie. Laptopy ufundowane przez „Tygodnik Poradnik Rolniczy” trafiły do najbardziej innowacyjnych rolników – producentów mleka.

Wzorowo przygotowane tegoroczne Euroforum Polskiego Mleczarstwa

Tegoroczne Euroforum było wzorowo przygotowane przez Tadeusza Proczka, nowego prezesa Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, który na tym stanowisku zastąpił niezmiernie zasłużonego dr. Klemensa Ciesielskiego. Tadeusza Proczka czynnie wspierała Hanna Bogdańska-Zaręba, członek zarządu KSM. Na początek uczestnicy wysłuchali sprawozdania Marcina Hydzika z działania Porozumienia dla Mleczarstwa powołanego podczas Euroforum w 2020 r. Przez rok pracami porozumienia kierował właśnie Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Dlaczego Komisja FPM nie dofinansowała targów Mleko Expo?

Przedstawiciele wchodzących w skład Porozumienia organizacji należą także do Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mleka. W tym roku po raz pierwszy od lat w FPM nie znalazły się pieniądze na wsparcie dla organizowanych przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, a cieszących się ogromną tradycją targów Mleko Expo w Warszawie.

Krzysztof Wróblewski, w związku z tym zwrócił się do Marcina Hydzika, szefa Porozumienia, z pytaniem dlaczego Komisja Zarządzająca FPM nie dofinansowała targów Mleko Expo. Hydzik zasiadający w komisji odpowiedział, że na bieżący rok wszystkie pieniądze z funduszu zostały już rozdysponowane i ewentualna dotacja na Mleko Expo obciążyłaby budżet funduszu na 2022 r., a tego komisja wolała uniknąć. Podkreślił także, że zagłosowałby przeciw, gdyby taki wniosek trafił pod obrady komisji po raz kolejny. Hydzik, odpowiadając na pytanie o powstanie federacji zrzeszającej organizacje mleczarskie, nie wykluczył takiej możliwości, o ile podmioty tworzące Porozumienie wyrażą taką wolę. W Krynicy odbyło się także „walne zebranie” członków porozumienia, którzy wybrali przewodniczącego na kolejną kadencję. Jednogłośnie wybrali Leszka Hądzlika, prezydenta Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

  • Od lewej: prof. Andrzej Babuchowski, SM Mlekpol, Waldemar Broś, prezes KZSM, Irena Miedzińska, prezes OSM Wart-Milk Sieradz, prof. Arnold Reps, Tadeusz Proczek, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy oraz OSM Grodzisk Maz., Marcin Artamonow, wiceprezes SM Bieluch Chełm, Marek Kapica, prezes SDM Wieluń

Które sery i twarogi nie miały sobie równych?

Jednak najważniejszym momentem Euroforum była gala, podczas której wręczono medale i wyróżnienia dla producentów najlepszych serów i twarogów oraz za innowacje w mleczarstwie.

W pierwszym konkursie decyzja należała do komisji superarbitrów, w której skład weszli:

  • prof. Arnold Reps (przewodniczący),
  • mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba (sekretarz)

oraz członkowie:

  • dr inż. Wojciech Derengiewicz,
  • dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM w Olsztynie,
  • dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie,
  • dr hab. Agata Znamirowska, prof. UR.

Oceny prób dokonała komisja arbitrów w składzie:

  • dr inż. Marek Aljewicz,
  • prof. UWM w Olsztynie,
  • dr inż. Maria Baranowska,
  • dr hab. Anna Dąbrowska,
  • mgr inż. Aldona Grudzień,
  • dr inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM w Olsztynie,
  • dr inż. Adriana Łobacz,
  • dr inż. Katarzyna Staniewska,
  • mgr inż. Ewa Muszalska,
  • mgr inż. Iwona Serocka,
  • dr inż. Marek Szołtysik
  • dr inż. Justyna Żulewska, prof. UWM w Olsztynie.

Patronem XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów był dr inż. Aleksander Kubiak, prodziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM (rozpoczął kadencję w 2016 r.), wieloletni nauczyciel akademicki, ekspert w zakresie techniki procesowej i inżynierii produktu. Był absolwentem Politechniki Warszawskiej. Wiele lat pracował na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Był współtwórcą specjalności Food Engineering, której absolwenci otrzymują dwa dyplomy: ukończenia studiów magisterskich Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Offenburgu. Zmarł 19 września 2018 roku.

Komisja Superarbitrów przyznała medale w poniższych grupach:

Sery holenderskie

  • OSM w Łowiczu – Ser Gouda 48% Wędzona plastry,
  • OSM w Myszkowie – Ser Gouda Wędzony;

Sery pleśniowe

  • Lazur Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych – zestaw serów Błękitny, Złocisty, Turkusowy, Srebrzysty;

Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące

  • SM Spomlek – Bursztyn Szefa,
  • OSM Włoszczowa – Ser Czarna Perła porcje 150 g,
  • Prawdziwe Jedzenie sp. z o.o. – Ser Prezesa Owczy i Ser Prezesa Krowi;

Sery pozostałe

  • OSM w Nowym Sączu – Bryndza Sądecka (50% sera owczego),
  • OSM w Grodzisku Mazowieckim – Zestaw Serów Mozzarella,
  • OSM w Krasnymstawie – Ser Halloumi;

Twarogi produkowane metodą tradycyjną

  • OSM Cuiavia w Inowrocławiu – Twaróg Półtłusty Trzykrotnie Mielony,
  • OSM w Łowiczu – Ser Twarogowy Krajanka,
  • JOGO Łódzka Spółdzielnia Mleczarska – za zestaw twarogów: Twarożek Wiejski ze Szczypiorkiem 200 g i Twaróg Półtłusty Krajanka,
  • OSM w Końskich – Twaróg Półtłusty 250 g,
  • OSM w Piaskach – za zestaw twarogów: Twaróg Piasecki Śmietankowy i Twaróg Piasecki Półtłusty Krajanka,
  • SM Udziałowców – Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa,
  • OSM w Głuchowie – Twaróg Półtłusty,
  • SM Września – Gzik Wrzesiński;

Twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych

  • OSM Włoszczowa – Twaróg na Sernik wiaderko 1 kg;
  • Serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji
  • OSM Wart-Milk – Twaróg Sernikowy MU!
  • SM Bieluch w Chełmie – Serek Bieluch Naturalny Lekki,
  • SM Mlekpol – Serek Homogenizowany Waniliowy marka Rolmlecz,
  • SDM w Wieluniu – Mój Ulubiony Twarożek Kanapkowo-Sernikowy,

Sery topione

  • Sertop sp. z o.o. – Ser Topiony Cheddar plastry 130 g;

Produkt Mleczny Roku 2021

  • OSM w Łowiczu za Serek Mascarpone Mix 250 g.

Wyróżnieni w konkursie „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”

Drugim bardzo ważnym wydarzeniem podczas gali było wręczenie wyróżnień w III Konkursie „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”, którego patronem był mgr inż. Eugeniusz Kacprzyk, od 1955 roku organizator i pracownik Fabryki Aparatury Mleczarskiej. Autor wielu projektów racjonalizatorskich i patentów. Główny inżynier budowy i instalacji stacji wyparnych i suszarni rozpyłowych instalowanych w latach 1956–1980 w wielu zakładach mleczarskich w Polsce.

Kapituła w składzie prof. em. Zygmunt Zander (przewodniczący), prof. Andrzej Babuchowski (wiceprzewodniczący), mgr inż. Dorota Śmigielska (sekretarz) oraz prof. Andrzej Lenart i dr inż. Fabian Dajnowiec zdecydowali o tym, że wyróżnienia trafiły do:

  • Gospodarstwa Rolnego Leszek Duszak – za zastosowanie systemu GEA CowScout do zarządzania stadem bydła mlecznego;
  • Gospodarstwa Rolnego Jerzy Kostrzewa ­– za nowoczesny komputerowy system żywienia bydła mlecznego;
  • Gospodarstwa Rolnego Ryszard Słupikowski – za zastosowanie robota w systemie żywienia bydła mlecznego.

  • Redaktor naczelny TPR Paweł Kuroczycki przekazuje laptopa naszemu czytelnikowi Jerzemu Kostrzewie

Od lewej: Krzysztof Wróblewski i Paweł Kuroczycki – redaktorzy naczelni TPR, Dorota Śmigielska – analityk rynku mleka z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, prof. Zygmunt Zander, Tadeusz Proczek – prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy i OSM Grodzisk Mazowiecki

  • Od lewej: Krzysztof Wróblewski i Paweł Kuroczycki – redaktorzy naczelni TPR, Dorota Śmigielska – analityk rynku mleka z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, prof. Zygmunt Zander, Tadeusz Proczek – prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy i OSM Grodzisk Mazowiecki


Wymienieni rolnicy, którzy okazali się również Czytelnikami „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i „Elity”, otrzymali od redakcji TPR nagrody specjalne – laptopy marki Lenovo. Leszek Duszak wraz z żoną Barbarą, synami Tomaszem i synową Agnieszką oraz Piotrem i synową Małgorzatą (w Krynicy reprezentowani byli przez Piotra z żoną Małgorzatą) dostarcza mleko (4 mln l) do zakładu Hochland w Węgrowie. Jerzy Kostrzewa (do Krynicy przyjechał wraz z małżonką Barbarą) to dostawca SM Mlekovita, oddział Kościan (3 mln l surowca). Ryszard Słupikowski (reprezentowany przez syna Radosława wraz z partnerką Julią Ciepłuch) dostarcza do SM Mlekpol 1,8 mln l mleka. Gospodarstwa naszych laureatów zaprezentujemy w najbliższym czasie na łamach „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

  • Tewes Bis sp. z o.o. – za całokształt 30-letniej działalności we wdrażaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i za granicą;
  • SM Bieluch w Chełmie – za modernizację instalacji chłodniczej wraz z rozbudową budynku maszynowni chłodniczej w technologii glikol;
  • Polmlek sp. z o.o. w Lidzbarku Warmińskim – za wdrożenie innowacyjnej linii produkcyjnej koncentratu białek serwatkowych WPC 80 oraz laktozy spożywczej;
  • FOSS Polska sp. z o.o. – za wdrożenie urządzenia ProFoss do ciągłej analizy parametrów procesowych produktów mleczarskich;
  • Montagro sp. z o.o. – za ukierunkowany odzysk ciepła z mleka po udoju i wdrożenie systemu gospodarki gnojowicą w oborach;
  • SM Mlekpol w Grajewie – za innowacyjny zakład produkcji proszków mlecznych i serwatkowych w Mrągowie.


Konkursy i Euroforum dofinansowane były z Funduszu Promocji Mleka.

Krzysztof Wróblewski
Paweł Kuroczycki

Zdjęcia: Krzysztof Wróblewski

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 44/2021 na str. 48. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 19:11