Przybysze z Dalekiego Wschodu – kapusty o oryginalnym smakuMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Kapusty o oryginalnym smaku. Zbierzesz liście już po 3 tygodniach

07.09.2025., 13:00h

Jeszcze mało znane u nas warzywa liściowe, jako dodatek do sałatek i surówek, zasługują na uwagę i uprawę w poplonie. Mają ciekawie wyglądające liście o pikantnym smaku. Do grupy kapust japońskich należą musztardowiec japoński (inaczej gorczyca sarepska albo kapusta sitowa), jego odmiana – mizuna, oraz mibuna i komatsuna.

Musztardowiec japoński

Musztardowiec japoński to jednoroczna roślina o jadalnych, postrzępionych lub całobrzegich, dużych i gładkich, delikatnych liściach, dorastająca do 1 m wysokości. Cechą charakterystyczną liści jest ostry smak. Jest rośliną łatwą w uprawie, odporną na przymrozki (-6°C), które nawet podnoszą smak, co pozwala na uprawę w chłodniejszych rejonach. Ma krótki okres wegetacji a to pozwala na zbiór młodych liści już po 3–4 tygodniach od siewu. Listki można spożywać na surowo w sałatkach lub dodawać do kanapek i potraw kuchni azjatyckiej. Zbieramy pojedyncze liście albo całe rozety.

Wymagania uprawowe

Musztardowiec lubi miejsca słoneczne, ale dobrze znosi lekki półcień, glebę, przepuszczalną, próchniczą, wilgotną i bogatą w wapń. Nasiona wysiewamy na głębokość ok. 2 cm w rzędy co 30 cm. Po wschodach siewki przerywamy, zostawiając rośliny co ok. 10 cm. Wyrwane roślinki można posadzić w nowym miejscu, zachowując podobną rozstawę.

Mibuna i mizuna - co to jest?

Mibuna i mizuna to odmiany kapust japońskich. Mibuna charakteryzuje się eliptycznymi, całobrzegimi, długimi liśćmi. Mizuna natomiast przypomina wyglądem rukolę – ma silnie powycinane, zaostrzone liście. Ma małe wymagania, lubi chłód, znosi niewielkie przymrozki (-10°C), nie ma wymagań co do gleby, ale bardzo lubi kompost. Liście, które są delikatne w smaku, raczej wodniste, ścina się pojedynczo lub wyrywa roślinę wraz z korzeniami. Dodajemy je do sałatek, na kanapki, do dekoracji potraw, a także dusimy i smażymy. Żółte kwiaty o delikatnym zapachu znajdują zastosowanie w dekoracji potraw i kanapek. Pęd kwiatowy dorasta do 100 cm. Gdy roślina zakwitnie, liście stają się niesmaczne.

image
Mizuna w krajach azjatyckich jest uprawiana od stuleci
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Wysiew mibuny i mizuny

Wysiewamy ją do 15 września na miejsce stałe w rzędy co 20–30 cm. Liście mibuny mają bardziej wyrazisty smak z pikantną nutą. Są długie, smukłe. Dodajemy je do sałatek, kanapek, stosujemy jako składnik zup i smażonych potraw. Mibuna preferuje żyzną, przepuszczalną glebę zaprawioną kompostem. Nasiona wysiewamy jesienią, bo toleruje letnie upały, ale bardziej jej służą chłodniejsze jesienie i lekki półcień. Zaczynamy zbierać liście, gdy osiągną ok. 10 cm długości. Okres zbiorów przypada po około 3–4 tyg. od wysiewu. Można zbierać większe liście lub całe rośliny, ale wtedy potrzebują odległości od siebie ok. 30 cm. W normalnych warunkach wysiewamy je w odstępach 10–15-centymetrowych.

Co to jest komatsuna?

Komatsuna, inaczej szpinak musztardowy, ma eliptyczne, całobrzegie, długie liście o delikatnym, lekko pikantnym smaku z nutą musztardy, które spożywa się na surowo jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek. Nadają się jako składnik potraw smażonych i zapiekanych. W czasie kwitnienia pęd kwiatowy osiąga 100 cm wysokości, a liście stają się niesmaczne. Kwiaty również nadają się do spożycia jako dodatek do sałatek i kanapek. To warzywo jest łatwe w uprawie, ma małe wymagania glebowe i dobrze znosi nawet niewielkie przymrozki. Komatsuna jest bliską krewną kapusty pak choy, którą przypomina, rzepy i rzodkiewki. Podobnie jak ww. rośliny jest warzywem dnia krótkiego. Podczas dni długich zakwita, toteż powinna być siana albo wczesną wiosną, albo w pierwszej połowie września. Pierwszego zbioru liści dokonujemy po 3–4 tygodniach od wysiewu. Wszystkie też mogą występować w zielonym lub fioletowym kolorze liści.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 20:40