StoryEditorKukurydza

Deszcze nie wpłyną na zawartość suchej masy

28.08.2018., 14:08h
W czwartek, 23 sierpnia 2018 roku, eksperci firmy Limagrain przeprowadzili kolejne pomiary zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę na kilkunastu polach w całej Polsce. Monitoring jest prowadzony dla odmian wczesnych (do FAO 230), średniowczesnych (do FAO 250) oraz średniopóźnych (do FAO 270).

Słabe zbiory kukurydzy na kiszonkę

W wielu lokalizacjach już zakończyliśmy monitoring suchej masy, ponieważ wszystko na tych polach zostało zebrane – mówi Marek Skwira, Corn Product & Project Manager z Limagrain Polska. – W porównaniu rok do roku mamy diametralnie inną sytuację. W 2017 roku monitoring prowadziliśmy przez półtora miesiąca. W tym roku po 3 tygodniach będziemy już w wielu miejscach kończyć – dodaje.

Z obserwacji ekspertów z Limagrain Polska wynika, że najgorsza sytuacja jeśli chodzi o zbiór  kukurydzy na kiszonkę jest w woj. kujawsko-pomorskim, lubuskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim. W tych regionach nie tylko jest bardzo wysoki procent, często około 50%, suchej masy kukurydzy, ale na dodatek przez suszę nie zawiązał się porządnie kolby, co znacznie obniży wartość energetyczną zakiszonej kukurydzy.

Opady deszczu opóźnią już jedynie zbiory

Z naszych informacji wynika, że już praktycznie całe Mazwosze rozpoczęło zbiór kukurydzy na kiszonkę, a w południowych regionach Polski zaczął się nawet zbiór kukurydzy na ziarno. Tam wilgotność ziarna jest poniżej 30% – mówi Marek Skwira.

Eksper Limagrain Polska dodaje, że ewentualne deszcze mogą co najwyżej opóźnić zbiór kukurydzy na kiszonkę, ale nie wpłyną już w żaden sposób na zawartość suchej masy. Zatem, jeśli tylko będzie to technicznie możliwe, należy kontynuować zbiór kukurydzy.

Monitoring zawartość suchej masy kukurydzy z 16.08.2018
województwo powiat, miejscowość FAO 230 FAO 250 FAO 270
Kujawsko-Pomorskie nakielski, Chrząstowo m.z. 32,3 36,8
Łódzkie wieluński, Masłowice 36,3 35,5 30,5
Mazowieckie radomski, Skaryszew 34,8 34,7 35,3
sochaczewski, Kawęczyn 42,9 42,3 39,4
Opolskie nyski, Rysiowice 42,6 41,1 43,6
Podlaskie wysokomazowiecki, Krzyżewo 36,0 36,3 31,1
Pomorskie tczewski, Radostowo 36,4 35,7 32,4
Świętokrzyskie opatowski, Cieszyce Górna 35,5 36,3 34,7
jędrzejowski, Słupia 34,8 32,5 33,3
Warmińsko-mazurskie elbląski, Pasłęk 33,9 34,6 35,1
kętrzyński Kaskajamy 35,9 33,4 38,3
Wielkopolskie czarnkowsko-trzcianecki, Jędrzejewo m.z. m.z. m.z.
gnieźnieński, Żydowo m.z. m.z. m.z.
pleszewski, Kościelna Wieś m.z. m.z. m.z.
śremski, Śrem m.z. m.z. 45,6
wrzesiński, Września m.z. m.z. m.z.
Zachodniopomorskie kamieński, Rarwino m.z. m.z. m.z.
30,0 – 35,0 – optymalna zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę
>30,0 – zbyt wysoka zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę
m.z. – monitoring zakończony

Paweł Mikos
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 00:38