StoryEditorJęczmień browarny

Jęczmień browarny daje nawet 8,5 tony z ha - jak to osiągnąć?

13.05.2019., 15:05h
Jęczmień browarny uprawiany z przeznaczeniem na cele konsumpcyjne, to jedna ze specjalizacji gospodarstwa prowadzonego przez Katarzynę i Radosława Rakowieckich w Żmudzi (pow. chełmski). W tym roku wschody jęczmienia są równe, wzrost jest jednakowy, rośliny są dobrze ukorzenione.

Nasza przygoda z jęczmieniem browarnym rozpoczęła się od zawarcia umowy z firmą skupującą jęczmień na potrzeby browarnictwa – mówi Radosław Rakowiecki. – Niestety, ta współpraca trwała kilka lat i zakończyła się, ponieważ nasz rozmówca nie był zadowolony z postępowania kontrahenta. – Mieli problemy z przechowywaniem dostaw od rolników, pod różnymi pretekstami opóźniali odbiór zakontraktowanego ziarna. W końcu zdecydowaliśmy zakończyć współpracę, ale nie produkcję jęczmienia. Uprawiamy obecnie jęczmień odmian browarnych z przeznaczaniem na cele konsumpcyjne.

8,5 tony z hektara

Skąd taka decyzja, dlaczego nie typowe odmiany konsumpcyjne? – Odmiany browarne na naszych ciężkich rędzinach plonują lepiej niż odmiany konsumpcyjne – wyjaśnia pan Radosław. – Siejemy odmiany browarne, ale uprawiamy je stosując technologię przeznaczoną dla odmian konsumpcyjnych, m.in. aplikując więcej azotu niż w przypadku jęczmienia dla browarów. Wyniki są dobre. Na naszych czwartoklasowych glebach osiągamy nawet  8,5 t/ ha przy średnim plonie ok. 6,5 t/ha – mówi Radosław Rakowiecki. 

Odmiany preferowane w ostatnich latach w g...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 06:01