Wykonanie: Grzyby czyścimy, kroimy w paski i gotujemy w osolonej wodzie ok. 25 min. Odcedzamy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Obieramy kabaczka, kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Kabaczka, marchewkę, podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody (tak, aby zakryć dno) i dusimy pod przykryciem. Dusimy wszystko razem, aż kabaczek i marchewka będą miękkie. Jeśli jest dużo soku, można go odlać. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ugotowane, pokrojone grzyby, natkę pietruszki i gotujemy wszystko ok. 5 min. Można też całość zaprawić mąką. Potrawa idealna do chleba, makaronów, ryżu i ziemniaków.
Składniki: 2 kabaczki, 300 g grzybów kozaków, 2 cebule, natka pietruszki, przecier pomidorowy, 3 marchewki, 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej.