StoryEditorWiadomości rolnicze

Mech leśny

03.03.2017., 15:03h
Składniki na ciasto: 3 jajka, 400 g świeżego szpinaku, 1 i 1/3 szkl. oleju, 2 szkl. mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.Składniki na krem: 200 ml śmietany 36%, 100 g serka mascarpone, 1 cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki cukru pudru, 2 fiksy do śmietany, 2 owoce granatu.

Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i wszystko zmiksować. Dodać szpinak i dalej ucierać blenderem. Na końcu dodać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 min w temp. 180°C. Po wyjęciu ostudzić, odkroić wierzch ciasta (ok. 1/3) i rozdrobnić go.



Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrami przy użyciu miksera. Dodać fixy. Krem wyłożyć na biszkopt, rozprowadzić i posypać przygotowanymi ze skrojonej części okruchami. Wierzch udekorować owocami granatu i schłodzić.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 23:21