Dżem z cukiniiMariusz Kosmala
StoryEditorDomowe konfitury z warzyw

3 przepisy na konfitury z papryki i cebuli

09.09.2023., 10:00h
Wielkimi krokami zbliża się jesień. Jest to najlepszy czas na przygotowanie zapasów i zrobienie domowych, tradycyjnych konfitur ze świeżych warzyw, którymi będziemy mogli się cieszyć do nastepnego sezonu. Oto nasze trzy propozycje na domowe konfitury: dżem z cukinii, konfitura z cebuli oraz pikantna konfitura z papryki.

Przepis na domowy dżem z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii, najlepiej żółtej (cukinia po obraniu, bez skóry i bez nasion),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 cytryny,
  • 3 galaretki cytrynowe,
  • 1/2 szklanki gorącej wody.

Wykonanie: Cukinię pokroić, zalać wodą i zasypać cukrem i gotować, aż się rozpadnie (około 30 minut). Dodać sok z cytryn, skórkę otartą z cytryn oraz galaretki. Gotować około 20 minut i utrzeć całość blenderem, doprawić do smaku, ewentualnie dosłodzić. Przygotowany dżem rozlać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem.

image

Dżem z cukinii

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na pikantną konfiturę z papryki

Składniki:

  • 1 kg papryki,
  • 2 papryczki chilli,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 150 ml octu winnego,
  • 450 g cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Wykonanie: Paprykę (zwykłą i chilli) oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą, pieprzem. Zalać paprykę i odstawić na około 10 godzin (najlepiej na noc). Następnie zagotować paprykę z zalewą i na małym ogniu, dodać tymianek, gotować około 45 minut. Rozlać do słoików, zakręcić i spasteryzować 10 minut.

image

konfitura z papryki

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na tradycyjną konfiturę z cebuli

Składniki:

  • 1 kg cebuli,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml octu,
  • 150 ml wytrawnego wina,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju.

Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć cebulę, aż nabierze koloru. Sypać cukier i smażyć dalej, aż się rozpuści. Wlać wino i dusić 10 minut, wlać ocet, sól, pieprz, dodać miód i gorczycę. Gotować jeszcze 10 minut, następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

image

Konfitura z cebuli

FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 12:23