Poznaj nasze trzy propozycje na przepyszne pasty: pastę z fasoli, pastę z dyni i kalafiora.TPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 przepisy na pasty: z dyni, z fasoli i z kalafiora

16.03.2024., 09:00h
Gwarantujemy - te trzy pasty skradną Twoje serce i podniebienie. Są szybkie, zdrowe i przede wszystkim obłędnie pyszne. Jak zrobić pastę fasolową z makiem, pastę z kalafiora i pastę z nasion dyni? Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

Przepis na fasolową pastę z makiem

Składniki: 300 g ugotowanej fasoli, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka wędzonej papryki, 1 łyżka maku, 2 łyżki prażonej cebulki.

Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować ją z dodatkiem soli do miękkości. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na maśle. Do blendera włożyć ugotowaną fasolę, cebulę z czosnkiem, mak, tymianek, paprykę i zemleć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z prażoną cebulką.

image
pasta fasolowa z makiem
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na pastę z kalafiora

Składniki: 1 kalafior, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, szczypta chilli, 3 łyżki ziaren sezamu, 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu, 2 łyżki soku z cytryny, oliwa z oliwek, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki, posypać przyprawami, polać oliwą i piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu przełożyć do blendera, dodać uprażone na suchej patelni orzechy, sezam, sok z cytryny, miód, posiekaną pietruszkę, przyprawy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku.

image
pasta z kalafiora
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na pastę z nasion dyni

Składniki: 200 g pestek z dyni, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 8 suszonych pomidorów, 2 łyżki

oliwy z zalewy z pomidorów, sól, pieprz.

Wykonanie: Pestki dyni namoczyć na 30 minut, odcedzić. Do blendera wsypać pestki dyni, dodać pokrojone ząbki czosnku, sok z cytryny, olej, suszone pomidory i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. W zamkniętym słoiku przechowywać w lodówce do 3 dni.

image
Pasta z nasion dyni
FOTO: Mariusz Kosmala

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 08:46