
Przepis na świąteczny pasztet z sosem morelowym
Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki, 1/2 kg mięsa drobiowego (z indyka, kurczaka), 400 g surowego boczku lub podgardla, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 5 jajek, 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 1 pietruszka;
Do ugotowanego mięsa: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżki majeranku, 3 łyżki masła, 1 łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz do smaku, 2 bułki namoczone w wywarze z gotowanego mięsa.
Składniki na sos morelowy: 150 g suszonych moreli, 600 ml wody, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki masła.
Wykonanie: Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spodzie, następnie mięso wieprzowe, drobiowe, marchewkę, por, seler, pietruszkę i jedną cebulę. Zalać wodą i zagotować na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa (około 1,5 godziny). Mięso odcedzić (odlać szklankę bulionu do namoczenia bułek), ostudzić i trzykrotnie zemleć.
Bułki rozkruszyć i zalać bulionem, przepuścić przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodać około pół szklanki wywaru, jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy na babkę, wysmarowaną masłem i bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Morele zalać wodą i gotować 30 minut z gałązkami rozmarynu. Dodać cukier, poczekać, aż się rozpuści, dodać masło, musztardę, ocet i utrzeć blenderem na jednolity sos. Pasztet po ostudzeniu wyjąć, polać sosem morelowym i ozdobić gałązkami rozmarynu.
Przepis na wielkanocne kurczaki z jajek
Składniki: 10 jajek, 150 g kremowego twarożku (śmietankowego), 1 łyżka majonezu, po szczypcie soli, pieprzu, kurkumy, kilka ziaren pieprzu, 1 ugotowana al dente marchewka, liście rukoli.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo z łyżką soli. Odstawić, aby ostygły. Delikatnie obierać, tak aby zachować połówki skorupek. Jajka przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, przełożyć do miski, dodać twarożek, majonez, sól, pieprz, kurkumę i utrzeć masę widelcem. Masą napełniać białka jajek za pomocą rękawa cukierniczego.
Z pieprzu zrobić oczy, a z marchewki nos. Nałożyć połówki skorupek i gotowe „kurczaki” układać na talerzu z listkami rukoli.
Przepis na warzywną terrinę
Składniki: 1/2 szklanki wrzątku, 4 łyżki żelatyny, 450 ml jogurtu naturalnego, 200 g sera feta, sól, pieprz, skórka starta plus sok z 1/2 cytryny, 4 ugotowane buraki, słoik papryki konserwowej, natka pietruszki, 3 łyżki kaparów.
Wykonanie: Żelatynę wymieszać we wrzącej wodzie i odstawić. Buraki pokroić na szatkownicy w cienkie plasterki, paprykę odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Jogurt utrzeć blenderem z fetą, startą skórką cytrynową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką konsystencję. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie utrzeć.
Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę plastrów buraka, wylać połowę masy, wyłożyć pokrojoną paprykę, lekko ją dociskając, wylać resztę masy, ułożyć kapary, posypać posiekaną pietruszką, lekko dociskając, i ułożyć resztę buraków. Schładzać około 5 godzin w lodówce. Pokroić w plastry i podawać.