StoryEditorWiadomości rolnicze

Z rydza nie robią tylko lodów

30.11.2015., 11:11h
Są ludzie, którzy potrafią rzucić miasto i przenieść się dla uroków wsi nawet setki kilometrów dalej. Taką wiejską mekką okazała się beskidzka Wysowa-Zdrój. Jedną z jej mieszkanek jest Barbara Miernik. Kilka lat temu nie tylko zakochała się w okolicy i sprowadziła rodzinę. Z obficie występującego tam rydza uczyniła prawdziwego bohatera. A za chwilę – produkt tradycyjny.

Niewiele jest w Polsce bardziej malowniczych zakątków niż Wysowa-Zdrój i gmina, w której leży, czyli Uście Gorlickie. Łagodny klimat, nieprzytłaczające wielkością lesiste góry, pomiędzy wzniesieniami – rozległe doliny i źródła wód mineralnych. Trudno się dziwić, że wieś wzbudziła w Barbarze Miernik, krakowiance, zachwyt. 

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 49/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

 

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 07:18