StoryEditorWiadomości rolnicze

Zebra

12.06.2014., 12:06h
Składniki: 2,5 szkl. mąki, 5 jaj, 2 szkl. cukru, 1 szkl. pomarańczowego napoju gazowanego, 0,5 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, olejek migdałowy, polewa czekoladowa.  

Wykonanie: Ubijamy pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodajemy cukier i żółtka. Nie przerywając miksowania, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej na przemian z napojem gazowanym, a następnie olejek migdałowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, do drugiej – dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wlewamy na przemian białe i ciemne ciasto. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, a upieczone pokrywamy polewą czekoladową. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. maj 2024 12:30