StoryEditorWiadomości rolnicze

Brak alternatywy dla śruty sojowej

30.11.2015., 11:11h
W całym kraju już niedługo producenci świń mogą mieć ogromny kłopot z zapewnieniem odpowiednich ilości białka w żywieniu zwierząt. Krajowe jego źródła mogą być tylko uzupełnieniem dla powszechnie stosowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej i jak na razie nie są w stanie jej w stu procentach zastąpić. Między innymi takie wnioski płyną z III Pomorskiego Forum Trzodziarskiego. 

Forum zorganizowano z dużym rozmachem w bardzo wyjątkowym, a do tego prestiżowym miejscu – w sali konferencyjnej zbudowanego na Euro 2012 piłkarskiego stadionu w Gdańsku.

 

W województwie pomorskim zmniejsza się liczba stad trzody chlewnej. We wrześniu 2012 r. było ich 15 852. Liczyły ponad 1,229 mln sztuk. Średnia wielkość stada wynosiła wtedy niespełna 78 sztuk. Według danych z października, które podczas konferencji podał Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w tym roku liczba gospodarstw z produkcją świń wynosiła 14 157, jednak średnia wielkość stada liczy już tylko 54 sztuki.

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 49/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. maj 2024 07:48