StoryEditorświnie

To nie cena paszy decyduje o opłacalności produkcji świń

15.10.2019., 13:10h
Rezygnacja z zakupu drogich pasz lub komponentów przy gorszej koniunkturze na rynku trzody chlewnej na rzecz tańszych mieszanek, ale niestety o gorszych parametrach może prowadzić do obniżenia przyrostów dziennych, pogorszenia wykorzystania paszy oraz mięsności zwierząt. Będzie to skutkowało zmniejszeniem efektywności produkcji, a co za tym idzie – także jej opłacalności. Podstawowym kryterium powinien być koszt paszy zużytej na produkcję kilograma żywca, a nie cena jednostkowa paszy.
O opłacalnej produkcji tuczników możemy mówić, gdy przychody ze sprzedaży kilograma żywca czy kilograma wagi bitej ciepłej przewyższają sumę kosztów poniesionych na ich wyprodukowanie. Produkcja tuczników często bywa nierentowna ze względu na wzrost cen surowców paszowych, które wywołują zachwianie opłacalności, gdyż na ogół nie idzie to w parze ze wzrostem cen wieprzowiny.

Na kształtowanie się cen ma wpływ szereg czynników, takich jak podaż tuczników, spożycie wieprzowiny, możliwości eksportu poza kraje Unii Europejskiej. Poprawa opłacalności produkcji świń niezależnie od sytuacji na rynku jest jednak możliwa poprzez zmniejszenie kosztów ponoszonych na wyprodukowanie kilograma żywca, co wiąże się, oczywiście, ze zwiększeniem efektywności chowu trzody chlewnej. W wielu gospodarstwach istnieją rezerwy, których wykorzystanie może przyczynić się do wzrostu efektywności produkcji.

Białko w żywieniu świń

Zmniejszenie nakładów można uzyskać poprzez osiąganie wysokich przyrostów dziennych w tuczu. Najwyższe koszty paszy przeznaczonej na uzyskanie 100 kg masy ciała odnotowano u zwierząt osiągających w tuczu przyrosty dzienne...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 06:28