Pochodzi z rejonu Uckermärk. Powstała na początku lat 70. w wyniku krzyżowania krów rasy simentaler mięsny z buhajami rasy charolaise. Rejestracja jako odrębnej rasy nastąpiła w 1992 roku, jest więc najmłodszą niemiecką rasą.
Bydło rasy uckermärker jest bydłem o dużym kalibrze i dużej masie ciała. Buhaje osiągają wysokość w kłębie ok. 150 cm i masę ciała 1150–1300 kg, a krowy ok. 140 cm w kłębie i ok.
750–850 kg masy ciała. Zwierzęta charakteryzują się bardzo dobrym umięśnieniem łopatek, grzbietu, lędźwi i zadu. Średnie przyrosty dobowe młodych buhajów wynoszą ok. 1200–1300 g. Wydajność rzeźna opasów kształtuje się na poziomie 57–62%, przy czym tusze odznaczają się dużym udziałem mięsa.
Umaszczenie najczęściej jest białe lub kremowe, ale może być również łaciate w odcieniach od jasnożółtego do brązowoczerwonego na białym tle.
Jałówki można zacielać pierwszy raz w wieku 17–18 miesięcy. Krowy charakteryzują się dobrą płodnością, łatwością wycieleń oraz silnym instynktem macierzyńskim. Mleczność krów jest dobra, co sprawia, że odsadki są dobrze odchowane. Cielęta osiągają masę urodzeniową ok. 42 kg buhajki i ok. 40 kg cieliczki, odznaczają się dużą żywotnością i łatwością odchowu. Bydło rasy uckermärker pomimo rozwiniętego instynktu macierzyńskiego u krów odznacza się łagodnym temperamentem. A.R.
(fot. bydlo.com.pl)