Kapustne - co trzeba o nich wiedzieć?

Kapustne - co trzeba o nich wiedzieć?

Warzywa z tej rodziny, takie jak kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, jarmuż, brokuł czy kalafior, charakteryzują się specyficznym smakiem i zapachem. Pomimo że kończy się już sezon, kapustne nadal wymagają uwagi.

r e k l a m a

Na bieżąco trafiają na nasze stoły – oprócz jarmużu, który najlepszy jest po przemarznięciu – i są cennym źródłem witamin i innych składników pokarmowych. Aby dłużej utrzymać te rośliny w dobrej kondycji, pamiętajmy o podstawowych zabiegach pielęgnacyjnych.



Chrupiąca kalarepa odmiany kolorowej jest równie smaczna jak ta tradycyjna


Przede wszystkim musimy im systematycznie dostarczać wody, szczególnie w okresie długo utrzymującej się suszy. Warto zapamiętać, że kapustne podlewamy zawsze rano. Wieczorne podlewanie, czyli wilgoć, w połączeniu z wieczornym chłodem często bywa przyczyną rozwoju chorób grzybowych.



Jarmuż najsmaczniejszy jest dopiero po przemrożeniu


Międzyrzędzia często i w miarę na bieżąco spulchniamy i pielimy, a podczas ciepłych wrześniowych dni warto okrywać zagony siatkami chroniącymi przed nalotem owadów żerujących na liściach. W przypadku brukselki dbajmy o dostateczną ilość wilgoci, gdyż w czasie suszy zawiązuje mało główek. Jeżeli zatem do połowy września na pędach głównych nie pojawią się zawiązki główek, musimy zmusić rośliny do ich wytworzenia. Skutecznym sposobem jest uszczykiwanie wierzchołkowych pędów. Wówczas roślina wszystkie siły skieruje na budowę główek, zamiast rosnąć w górę. mw
Zainteresował Cię ten artykuł?
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii