r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Wiosna za progiem, więc pomyśl o nawozach

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 05.04.2020r.

Sezon rozpoczęty – czas pomyśleć o nawożeniu mineralnym i organicznym. Ważna jest próchnica, którą dostarczamy, przekopując rośliny poplonowe albo stosując kompost czy obornik, a także ściółkując. O jej wysokiej zawartości świadczy duża liczba dżdżownic, które drążą korytarze, którymi tlen łatwo dociera w strefę korzeni roślin. Ich odchody wzbogacają glebę w substancje organiczne i wapń.

r e k l a m a

Zwracajmy uwagę na stosunek pierwiastków w nawozie

Do wytworzenia masy zielonej roślina zużywa głównie azot. Fosfor natomiast wpływa na kwitnienie i zawiązywanie owoców. Dlatego nie można o nim zapominać, uprawiając pomidory, ogórki i inne rośliny, których częściami jadalnymi są owoce. Istotnym składnikiem jest również potas, który odpowiada za całą roślinę, dbając o mocną budowę i krępy wzrost. Wapń, podobnie jak potas, bierze udział w budowie całej roś-liny. Oprócz tego poprawia właściwości gleby – wiąże i neutralizuje zbędne kwasy. Szczególną rolę w uprawie warzyw odgrywa magnez. Wchodzi w skład chlorofilu i ma duży wpływ na budowanie biomasy roślinnej. Warto stosować nawozy potasowe i wapniowe mające w swym składzie magnez. Należy zapewnić właściwy stosunek poszczególnych pierwiastków.

Przy większym zapotrzebowaniu na azot (kapustne, liściowe) wymaganą dawkę dzielimy na dwa etapy. W pierwszym podajemy azot przed siewem bądź sadzeniem, w dawce startowej, która wynosi około 5 g/m2. Pogłównie, czyli w czasie wegetacji, dajemy kolejną dawkę i też około 5 g/m2. Po podsypaniu glebę należy zmotyczkować i podlać w celu szybkiego rozpuszczenia nawozu. Możemy również zastosować nawożenie w płynie, używając 0,2-procentowego roztworu nawozu do podlewania rośliny. Uważajmy jednak, by nie popryskać liści.

Nawozy potasowe stosujemy również zależnie od potrzeb warzyw i zasobności gleby. Jeśli gleba była właściwie nawożona, możemy założyć, że jest średnio zasobna. Potas wysiejmy zatem wiosną (chyba że nawoziliśmy jesienią) w ilości około 15 g/m2 i przekopmy. Jeżeli ta ilość pod dane warzywo jest niewystarczająca, podsypujemy rośliny podczas wegetacji 5 g/m2 łącznie z nawozem azotowym.

Rośliny lubią różnorodność, ale w odpowiedniej ilości

r e k l a m a

Zwracajmy uwagę, by nawozy fosforowe i potasowe nie zawierały dużej ilości chloru, którego większość roślin nie toleruje. Bardzo wygodne w użyciu na mniejszych powierzchniach są nawozy wieloskładnikowe. Zawierają kilka składników w odpowiadających zapotrzebowaniom większości warzyw ilościach. Gatunki wymagające większych dawek azotu bądź potasu mogą wymagać dodatkowego zasilania nawozami azotowymi lub potasowymi.

Rośliny potrzebują też: boru, chloru, żelaza, miedzi, manganu, molibdenu, sodu, siarki, cynku. Potrzebne są one w bardzo małych ilościach. Ich zawartość w glebie zazwyczaj jest wystarczająca. Ponieważ warzywa pobierają różne ich ilości, można stosować  nawozy zawierające również te mikroelementy.

Małgorzata Janus
Zdjęcia: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody