r e k l a m a

Partner serwisu

Co mają zrobić hodowcy świń, jeśli zakażą soi GMO?

Hodowla Zwierząt żywienie
Data publikacji 12.11.2020r.

Producenci zwierząt oraz organizacje rolnicze są zaniepokojeni wchodzącym w życie 1 stycznia 2021 roku zakazem stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie modyfikowanych. Dotyczy to głównie sprowadzanej do naszego kraju poekstrakcyjnej śruty sojowej jako głównego źródła białka w mieszankach paszowych dla świń i drobiu. Czy można czymś zastąpić ten surowiec?

r e k l a m a

Pozostało niewiele czasu dla pasz z surowców GMO

Ustawa o paszach umożliwia stosowanie surowców modyfikowanych genetycznie (GMO) w żywieniu zwierząt tylko do końca roku. Zostało więc niewiele czasu. Nie wiadomo, czy podjęto działania legislacyjne umożliwiające odroczenie wprowadzenia zakazu i dalsze stosowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej. Wysłaliśmy w tej sprawie pytanie do ministerstwa rolnictwa, ale póki co nie otrzymaliśmy odpowiedzi. Jest to niezwykle ważne dla producentów pasz oraz rolników, którzy prowadzą produkcję zwierzęcą.

Przepisy o zakazie wykorzystywania pasz genetycznie modyfikowanych w żywieniu zwierząt, pomimo głośnego sprzeciwu rolników, zostały uchwalone w 2006 roku i miały wejść w życie w 2008 roku. Niestety, producenci świń i drobiu nie zdążyli w tym czasie przestawić się na krajowe źródła białka roślinnego i wykorzystywanie pasz non-GMO. Dlatego wejście w życie przepisów było kolejno przesuwane w latach 2013 i 2017. W 2019 roku zakaz także nie wszedł w życie i ponownie przesunięto moment jego wprowadzenia na 1 stycznia 2021 roku.

Choć przez cały ten okres wskazywano na konieczność szerszego wykorzystywania w żywieniu zwierząt krajowych źródeł białka, takich jak poekstrakcyjna śruta rzepakowa oraz nasiona roślin strączkowych, to jednak wciąż śruta sojowa pokrywa ponad 63% zapotrzebowania na białko paszowe. Komponenty rzepakowe zapewniają około 23%, a białko roślin strączkowych jedynie 6,5%.
Niemożliwe jest zastąpienie śruty sojowej innymi surowcami roślinnymi w paszach dla prosiąt. Pozostają droższe komponenty pochodzenia zwierzęcego
  • Niemożliwe jest zastąpienie śruty sojowej innymi surowcami roślinnymi w paszach dla prosiąt. Pozostają droższe komponenty pochodzenia zwierzęcego..

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody