r e k l a m a

Partner serwisu

To nie cena paszy decyduje o opłacalności produkcji świń

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 15.10.2019r.

Rezygnacja z zakupu drogich pasz lub komponentów przy gorszej koniunkturze na rynku trzody chlewnej na rzecz tańszych mieszanek, ale niestety o gorszych parametrach może prowadzić do obniżenia przyrostów dziennych, pogorszenia wykorzystania paszy oraz mięsności zwierząt. Będzie to skutkowało zmniejszeniem efektywności produkcji, a co za tym idzie – także jej opłacalności. Podstawowym kryterium powinien być koszt paszy zużytej na produkcję kilograma żywca, a nie cena jednostkowa paszy.

O opłacalnej produkcji tuczników możemy mówić, gdy przychody ze sprzedaży kilograma żywca czy kilograma wagi bitej ciepłej przewyższają sumę kosztów poniesionych na ich wyprodukowanie. Produkcja tuczników często bywa nierentowna ze względu na wzrost cen surowców paszowych, które wywołują zachwianie opłacalności, gdyż na ogół nie idzie to w parze ze wzrostem cen wieprzowiny.

Na kształtowanie się cen ma wpływ szereg czynników, takich jak podaż tuczników, spożycie wieprzowiny, możliwości eksportu poza kraje Unii Europejskiej. Poprawa opłacalności produkcji świń niezależnie od sytuacji na rynku jest jednak możliwa poprzez zmniejszenie kosztów ponoszonych na wyprodukowanie kilograma żywca, co wiąże się, oczywiście, ze zwiększeniem efektywności chowu trzody chlewnej. W wielu gospodarstwach istnieją rezerwy, których wykorzystanie może przyczynić się do wzrostu efektywności produkcji.

Białko w żywieniu świń

Zmniejszenie nakładów można uzyskać poprzez osiąganie wysokich przyrostów dziennych w tuczu. Najwyższe koszty paszy przeznaczonej na uzyskanie 100 kg masy ciała odnotowano u zwierząt osiągających w tuczu przyrosty dzienne poniżej 600 g. Znacząco niższe natomiast – przy przyrostach powyżej 800 g dziennie. Przy niskich przyrostach dziennych u tuczników o masie ciała powyżej 100 kg na każdy kilogram przyrostu potrzeba dodatkowo nawet 2 kg paszy w porównaniu ze zwierzętami uzyskującymi tempo wzrostu 800 g...



Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News

Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody