Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Ostre spadki na aukcji Fonterry

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 09.07.2018r.

O 5% w porównaniu do aukcji z 19 czerwca spadł indeks cen na aukcji GDT, która odbyła się 3 lipca. Staniały mleka w proszku, ser cheddar oraz masło.

Które produkty straciły na wartości?

Najsilniej, tzn. o 7,4% do 2905 dolarów/t straciło na wartości pełne mleko w proszku. Cena odtłuszczonego mleka w proszku spadła o 4,6% do 1913 dolarów/t. O 4,3% do 3713 dolarów/t obniżyła się cena sera cheddar. Masło staniało natomiast o 4% do 5390 dolarów/t. Do produktów, które straciły na wartości 3 lipca zalicza się również bezwodny tłuszcz mleczny. Produkt ten staniał o 1,7% do 5937 dolarów/t.

r e k l a m a



Najsilniejszy spadek cen na GDT w tym roku

Jedynymi produktami, które zyskały na wartości były sproszkowana maślanka oraz kazeina. Maślanka w proszku zdrożała o 6,4% do 2480 dolarów/t a kazeina o 3,6% do 5089 dolarów/t.

Spadek cen spowodował, iż na aukcji sprzedano więcej towarów. Warto zaznaczyć, iż tak silnego spadku indeksu cen na GDT nie odnotowano jeszcze w tym roku.      

dr Magdalena Szymańska
(fot. archiwum)                                              

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a