r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Czy można zarobić jednocześnie na produkcji sera na RHD i dostawie mleka do spółdzielni?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 21.02.2019r.

Sery z kminkiem, papryką, pomidorami czy czosnkiem niedźwiedzim. Wszystkie naturalne, z własnego mleka, konserwowane wyłącznie solą. Jednym słowem niebo w gębie. Próbowaliśmy i… Nie zdziwiły nas nagrody i medale zdobywane na regionalnych wystawach. Od pięciu lat Marta i Krystian Kwolkowie realizują bowiem swoje zamiłowanie do serów, których produkcję – szczególnie długodojrzewających – zamierzają rozwijać.

r e k l a m a

Zainspirowani przez włoskie sery

Możliwość taką, z początkiem roku dały hodowcom nowe przepisy o rolniczym handlu detalicznym, w myśl których rolnik może łatwiej sprzedać swoją żywność bezpośrednio do sklepu czy restauracji.

5 lat temu byliśmy we Włoszech, gdzie zobaczyliśmy, jakie wspaniałe sery robią rolnicy i jak całkiem dobrze z tego żyją. Postanowiliśmy więc spróbować tego, co zawsze nas interesowało i – pomimo że początki łatwe nie były – udało nam się opracować własne receptury – wspominał Krystian Kwolek. – Jeszcze do niedawna ograniczenia w sprzedaży powodowały, że większość serów robiliśmy pod zamówienie. Dziś, za sprawą nowych przepisów, mamy nadzieję wyjść z naszymi serami poza region – wyraziła nadzieję pani Małgorzata dodając, że produkcja własna serów to najlepsze spieniężenie wyprodukowanego w gospodarstwie mleka.

A mleka w gospodarstwie państwa Kwolkowie jest bardzo dużo. Wystarcza go i na produkcję serów własnych, i wysoką sprzedaż do krasnystawskiej spółdzielni. Dość powiedzieć, że w 2017 roku zostali laureatami Mlecznych Mistrzostw Polski z największą (w 2016 roku) produkcją białego surowca w woj. podkarpackim, na poziomie blisko miliona litrów.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody