Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak nie dopuścić do zagrzania TMR-u?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 14.05.2018r.

Gdy temperatura powietrza sięga powyżej 20°C, to wystarczy 5–6 godzin, aby TMR z dużym udziałem skrobi uzyskał temperaturę od 10 do 15°C. Oznacza to, że leżąca na stole paszowym mieszanina TMR zagrzewa się, a więc już nie fermentuje (bo fermentacja to proces beztlenowy), ale po prostu się psuje.

Zagrzana pasza gorzej smakuje i ma mniejszą wartość pokarmową

Zagrzewanie się TMR-u powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale pogarsza jej smak, a także zaburza równowagę mikrobiologiczną. Zagrzana pasza nieprzyjemnie pachnie i ma zły smak. Mikroflora kiszonek jest zróżnicowana, a dostęp powietrza pobudza rozwój szkodliwych mikroorganizmów tlenowych, stąd też w paszy pojawiają się drożdże i pleśnie. Ponadto, dodatek pasz treściwych jest dla nich pożywką, z której bardzo chętnie korzystają, co prowadzi do obniżenia wartości pokarmowej całej dawki. Obecna w paszy łatwo strawna skrobia zamiast przez krowy zużywana jest przez bakterie, co oczywiście prowadzi do zmniejszenia zawartości węglowodanów w zagrzanym TMR-ze.

r e k l a m a



Jak uniknąć zagrzania paszy?

Z powyższych więc względów szczególna uwaga hodowców powinna być zwrócona na przeciwdziałanie zagrzewaniu się i psuciu się paszy. Podczas ciepłych dni zaleca się skarmianie TMR-u co najmniej dwa razy dziennie i przygotowywanie pasz tuż przed skarmianiem. Bezwzględnie należy usuwać niedojady, które w czasie lata mogą sięgać nawet do 20%. Ogromne znaczenie ma również utrzymywanie w czystości stołów paszowych.




Pamiętać trzeba także o niedopuszczeniu do przesuszania i wzrostu zawartości suchej masy w miksie, stąd też zaleca się dodawanie wody do wozu paszowego – nawet do 4 litrów na krowę lub 60–100 litrów na tonę paszy. Woda poprawia smak paszy i zapobiega jej sortowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie dodatków zabezpieczających TMR przed zagrzewaniem, których zadaniem jest stabilizacja i poprawa wartości pokarmowej. Obecnie na rynku dostępna jest ich bardzo szeroka gama. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a