Korekcja racic u bydła - jakich błędów unikać?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 13.11.2017r.

Dużo mówi się o konieczności regularnej korekcji racic najlepiej 2, a w niektórych przypadkach nawet 3 razy w roku. Ale mało kto zwraca uwagę na to, jakich błędów należy się ustrzec przy jej wykonywaniu. Takie błędy niestety są dość często spotykane w praktyce i skutkują bardzo poważnymi, a nieraz nieodwracalnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Korekcja racic to czynność precyzyjna, która wymaga pewnej ręki, wiedzy i doświadczenia, dlatego nie we wszystkich oborach jest przeprowadzona tak jak należy. Z rozmów z hodowcami wynika, że niejeden z nich miał w życiu podobną historię do tej.


Przyjechał niedoświadczony zootechnik, z którego usług jeszcze nie korzystano. Usługę korekcji wykonał szybko i wydawałoby się fachowo, otrzymał za nią zapłatę i pojechał. Hodowca natomiast został z dużym problemem, który dał o sobie znać już niebawem.

Najczęściej popełnianymi błędami podczas korekcji racic są:

  1. Zbyt mocno przycięta podeszwa (prawidłowo 6–7 mm). Spowodować to może zmiażdżenie tworzywa podeszwy, pęknięcia wzdłuż linii białej, a następnie infekcje (wrzód linii białej, martwica wierzchołka kości racicowej).
  2. Zbyt mocno zaokrąglone zewnętrzne brzegi, co powoduje przeciążenie na podeszwie, a nie na brzegu nośnym i przyczynia się do pęknięcia linii białej i infekcji.
  3. Zbyt mocne przycięcie piętki lub wewnętrznego brzegu podstawowego.
  4. Zbyt mocne przycięcie wewnętrznej racicy (trzeci palec) na tylnej kończynie, bez wyprofilowania, co sprawia, że biomechanika racicy jest upośledzona i powoduje zaburzenia mikrokrążenia w tworzywie.
  5. Dachowaty profil podeszwy.
  6. Niefachowe opracowanie racicy poochwatowej.
Wraz z wklęsłym przebiegiem ściany przedniej należy pozostawić grubszą podeszwę, ponieważ w około 80 proc. po ochwacie występuje obniżenie kości racicowej lub jej rotacja wraz z uwypukleniem tworzywa na wierzchołku racicy. A im większa wklęsłość ściany przedniej, tym grubszą podeszwę należy pozostawić. Należy także pamiętać, że jeżeli kształt racicy u dorosłego bydła odpowiada nieprawidłowej postawie, a korekcję przeprowadzimy niefachowo, to punkty oparcia ulegną zmianie.

Kontrolować jałówki

O racice naszych zwierząt powinniśmy dbać od ich najmłodszego wieku. Właściwa pielęgnacja w tym okresie może nawet całkowicie wyeliminować wady postawy, ze względu na dużą elastyczność kończyn. Pierwszej kontroli stanu racic dokonajmy u jałówek w wieku 12–16 miesięcy. Im wcześniej zaobserwujemy i zdiagnozujemy problem, tym większą będziemy mieć szansę na szybką reakcję i jego rozwiązanie. U zwierząt bez wad postawy, pierwszą korekcję wykonujemy w wieku 18–20 miesięcy. Od tego czasu zabieg powinien być wykonywany regularnie, minimum 2 razy w roku (obory wolnostanowiskowe, o wydajności do 8000 kg). W przypadku obór, gdzie schorzenia racic są częste (powyżej 40%) oraz takich, gdzie wydajność przekracza 8000–9000 kg, korekcja powinna być robiona 3, a w przypadku niektórych krów nawet 4 razy do roku. U krów korzystających z pastwiska, korekta racic powinna być wykonana na 4–6 tygodni, zarówno przed wyjściem na pastwisko, jak i przed powrotem do obory na okres zimy. W obu sytuacjach istotne jest, aby podeszwy racic były grubsze, ze względu na zmianę rodzaju podłoża.



Wyrównanie podeszwy polega na precyzyjnym jej zestruganiu (warstwa po warstwie), w trakcie którego podeszwę uciskamy kciukiem sprawdzając, czy jest wystarczająco miękka. Także róg kopytowy powinien być strugany, a nie szlifowany. W przeciwnym razie może dojść do przegrzania racicy i wystąpienia krwawych podbiegnięć pod rogiem podeszwy


Róg ściany racicy rośnie od korony (owłosiona część racicy) w dół w kierunku wierzchołka, w tempie 5 mm miesięcznie (lub 60-80 mm rocznie). Wyrastanie przedniej części racic uniemożliwia zwierzętom naturalny chód (staje się on sztywny i krótki podeszwa przedniej części racicy grubieje, co powoduje załamanie osi palca w kierunku piętki, a w konsekwencji nacisk ciężaru ciała przenoszony jest na podeszwę i piętkę, gdzie powstają wrzody.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu