Mocznikowanie kiszonki z kukurydzy

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 20.01.2018r.

Kukurydza cechuje się wysoką koncentracją energii oraz odpowiednią zawartością włókna surowego w kiszonce z całych roślin. Jest jednak paszą ubogą w białko, dlatego podawanie jej z białkowymi komponentami, najczęściej śrutą sojową i rzepakową, to konieczność i duży wydatek.

Mocznik - tanie źródło białka

Okazuje się, że znaczne oszczędności w zakresie zakupu pasz białkowych możemy uzyskać poprzez zastosowanie w żywieniu mocznika paszowego.


Mocznik pobrany wraz z paszą jest rozkładany przez bakterie żwaczowe do amoniaku i tym samym stanowi źródło łatwo dostępnego amoniaku i pośrednio białka dla bakterii. A zatem, poprzez dodatek mocznika do paszy zapewnione są lepsze warunki do rozwoju bakterii żwacza i pośrednio lepiej pokrywane są potrzeby białkowe krów. Musimy jednak pamiętać, że zastosowanie mocznika w dawce pokarmowej nie może odbywać się na zasadzie zamiennika np. poekstrakcyjnej śruty sojowej czy rzepakowej. Mocznik może stanowić jedynie komponent dawki pokarmowej.

Mocznikowanie zielonki z kukurydzy

Najprostszym sposobem skarmiania mocznika jest dodawanie go do TMR-u, jednak możemy również wykorzystać go mocznikując kiszonkę z kukurydzy.

Zabieg ten polega na dodaniu do zakiszanej pryzmy (posypywaniu kolejnych, ubijanych warstw) około 4–5 kg mocznika na 1 tonę zielonki. Tym sposobem zwiększymy poziom białka ogólnego w kiszonce o około 60–100%, czyli z 1,5 do nawet 3%. Efekt mocznikowania zielonki z kukurydzy będzie tym lepszy, im większa jest zawartość suchej masy w zielonce, przy czym dodatek mocznika do zakiszanej masy w żaden sposób nie wpływa ujemnie na jakość kiszonki. Wprost przeciwnie, wpływa pozytywnie. Aby mocznik został równomiernie rozprowadzony w zielonej masie, zaleca się jego rozpuszczenie w niewielkiej ilości wody – 1 kg mocznika na 2–3 litry wody – i spryskiwanie każdej nowo ubijanej warstwy. Do tego celu z powodzeniem można wykorzystać aplikatory zainstalowane na sieczkarniach.




Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Aby mocznik został równomiernie rozprowadzony w zielonej masie, zaleca się jego rozpuszczenie w niewielkiej ilości wody (1 kg mocznika na 2–3 litry wody) – i spryskiwanie każdej nowo ubijanej warstwy

Partner serwisu