r e k l a m a

Partner serwisu

Ochwat – pierwszy krok do poważnych kulawizn

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 08.01.2019r.

Przenoszenie ciężaru ciała z jednej kończyny na drugą, coraz dłuższe okresy leżenia, coraz mniejsze pobranie paszy, to  symptomy, które mówią, iż w naszym stadzie pojawił się ochwat. Nieleczony, bardzo szybko doprowadzi do znacznie groźniejszych schorzeń takich jak na przykład wrzód podeszwy.

Kwasica zwiastuje ochwat

r e k l a m a

Ochwat to nic innego, jak stan zapalny  rogu racicznego,  powodujący uszkodzenie  bardzo wrażliwych struktur skóry i naczyń krwionośnych.  Najczęściej  przyczyną powstawania schorzenia jest przekarmianie krów wysokoenergetycznymi paszami, niewystarczające buforowanie płynu żwacza oraz niedostateczne wchłanianie lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu.  Następstwem tych procesów jest oczywiście subkliniczna kwasica żwacza. I to ona  właśnie „odpowiada” za pojawienie się ochwatu, dlatego też przeciwdziałanie występowaniu kwasicy jest najskuteczniejszą metodą w profilaktyce schorzenia.

Występowaniu ochwatu sprzyja niedobór biotyny

Ryzyko wystąpienia ochwatu jest zdecydowanie większe u zwierząt, których róg racicowy jest osłabiony na skutek  zbyt małej  produkcji keratyny. Dzieje się tak, gdy w organizmie występują niedobory biotyny, która  jest niezbędna w procesie  wytwarzania keratyny i substancji cementującej komórki rogu racicowego. Biotyna jest również  bardzo ważna dla spoistości rogu oraz  jego odporności na działanie czynników zewnętrznych takich, jak woda czy gnojowica.


Fot. Beata Dąbrowska
  • Wydłużony czas leżenia czy też pobieranie paszy w pozycji klęczącej, to sygnały wskazujące na rozwój ochwatu

Bakterie żwaczowe najczęściej produkują wystarczającą ilość biotyny dla pokrycia zapotrzebowania krowy. Jednak, gdy zapotrzebowanie to wzrasta na skutek np. zwiększonej wydajności mleka, przy jednoczesnym barku apetytu, w organizmie następuje niedobór biotyny. Ponadto, gdy w żwaczu jest obniżone pH (dzieje się tak w przypadku kwasicy) to nawet 2–3-krotnie zmniejsza się ilość biotyny syntetyzowanej przez bakterie żwaczowe, co może prowadzić do niedoboru tej witaminy. Aby uzyskać poprawę rogu racicowego konieczne jest stosowanie dodatku biotyny w ilości 20 mg na dzień. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż na efekty jej stosowania w poprawie rogu racicowego trzeba czekać minimum pół roku, od momentu regularnego stosowania. Dawki pokarmowe uzupełniamy biotyną przede wszystkim stosując premiksy lub mieszanki mineralno-witaminowe. Biotyna jest co prawda jedną z droższych witamin, ale jej stosowanie jest na pewno tańsze niż leczenie chorób racic czy straty związane z obniżeniem wydajności krów na skutek kulawizn.

 Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody