Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Ochwat – pierwszy krok do poważnych kulawizn

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 08.01.2019r.

Przenoszenie ciężaru ciała z jednej kończyny na drugą, coraz dłuższe okresy leżenia, coraz mniejsze pobranie paszy, to  symptomy, które mówią, iż w naszym stadzie pojawił się ochwat. Nieleczony, bardzo szybko doprowadzi do znacznie groźniejszych schorzeń takich jak na przykład wrzód podeszwy.

Kwasica zwiastuje ochwat

Ochwat to nic innego, jak stan zapalny  rogu racicznego,  powodujący uszkodzenie  bardzo wrażliwych struktur skóry i naczyń krwionośnych.  Najczęściej  przyczyną powstawania schorzenia jest przekarmianie krów wysokoenergetycznymi paszami, niewystarczające buforowanie płynu żwacza oraz niedostateczne wchłanianie lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu.  Następstwem tych procesów jest oczywiście subkliniczna kwasica żwacza. I to ona  właśnie „odpowiada” za pojawienie się ochwatu, dlatego też przeciwdziałanie występowaniu kwasicy jest najskuteczniejszą metodą w profilaktyce schorzenia.

r e k l a m a



Występowaniu ochwatu sprzyja niedobór biotyny

Ryzyko wystąpienia ochwatu jest zdecydowanie większe u zwierząt, których róg racicowy jest osłabiony na skutek  zbyt małej  produkcji keratyny. Dzieje się tak, gdy w organizmie występują niedobory biotyny, która  jest niezbędna w procesie  wytwarzania keratyny i substancji cementującej komórki rogu racicowego. Biotyna jest również  bardzo ważna dla spoistości rogu oraz  jego odporności na działanie czynników zewnętrznych takich, jak woda czy gnojowica.


Fot. Beata Dąbrowska
  • Wydłużony czas leżenia czy też pobieranie paszy w pozycji klęczącej, to sygnały wskazujące na rozwój ochwatu

Bakterie żwaczowe najczęściej produkują wystarczającą ilość biotyny dla pokrycia zapotrzebowania krowy. Jednak, gdy zapotrzebowanie to wzrasta na skutek np. zwiększonej wydajności mleka, przy jednoczesnym barku apetytu, w organizmie następuje niedobór biotyny. Ponadto, gdy w żwaczu jest obniżone pH (dzieje się tak w przypadku kwasicy) to nawet 2–3-krotnie zmniejsza się ilość biotyny syntetyzowanej przez bakterie żwaczowe, co może prowadzić do niedoboru tej witaminy. Aby uzyskać poprawę rogu racicowego konieczne jest stosowanie dodatku biotyny w ilości 20 mg na dzień. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż na efekty jej stosowania w poprawie rogu racicowego trzeba czekać minimum pół roku, od momentu regularnego stosowania. Dawki pokarmowe uzupełniamy biotyną przede wszystkim stosując premiksy lub mieszanki mineralno-witaminowe. Biotyna jest co prawda jedną z droższych witamin, ale jej stosowanie jest na pewno tańsze niż leczenie chorób racic czy straty związane z obniżeniem wydajności krów na skutek kulawizn.

 Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a