Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Warto zadbać o brodawki żwacza

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 03.08.2018r.

W początkowym okresie laktacji każdy hodowca zabiega szczególnie o to, aby krowa jak najwięcej jadła. A krowa je wtedy, kiedy błona śluzowa żwacza jest dobrze przygotowana do wchłaniania dużej ilości składników pokarmowych.

Brodawki żwacza szczególnie ważne po wycieleniu

Jednym z elementów przygotowania błony śluzowej jest rozbudowanie brodawek żwacza. Trzeba wiedzieć, że w okresie zasuszenia właściwego brodawki są krótkie dlatego, że karmimy zwierzęta najczęściej suchymi paszami objętościowymi, aby nie dopuścić do ich zapasienia. Z kolei po porodzie bardzo pożądane jest, aby brodawki były jak najdłuższe. Jak to zrobić?

r e k l a m a



Powszechnie uważa się, że trzy tygodnie przed wycieleniem wystarczy by odbudować brodawki. Obecnie wiadomo już że 3 tygodnie to zdecydowanie za mało. Badania naukowe potwierdziły bowiem, że do prawidłowej odbudowy brodawek żwaczowych potrzebne jest 5 tygodni.

Dobrym sposobem na odbudowę brodawek wydawać się może podawanie większej ilości pasz treściwych, ale... Jest to najprostsza droga do kwasicy. Doskonałe efekty w tym zakresie przynosi podawanie krowom maślanu sodu. Kwas masłowy jest bowiem paliwem dla komórek śluzówki.



  • Preparaty zawierające maślan sodu powodują, że uwalniany jest on w żwaczu przez około 16 godzin, prowadząc do regularnego odżywiania komórek nabłonkowych żwacza i wzrostu brodawek

Beata Dąbrowska
(Zdjęcia: Archiwum)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a