Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie, komfort, jakość i dostęp do paszy

Polskie mleko Porady
Data publikacji 16.12.2017r.

– Jeżeli dokładnie skupimy się na tych trzech obszarach to gwarantuję, że 90% problemów występujących w naszym stadzie zniknie – zapewniał William Woodley – doradca i konsultant żywieniowy z Kanady, który był jednym z prelegentów międzynarodowej konferencji, jaka na początku listopada br. odbyła się w Licheniu. Jej organizatorami była firma Lallemand Animal Nutrition oraz AdiFeed.

Co stymuluje produkcję mleka?


W ramach wykładu na temat „eliminowania wąskich gardeł w produkcji mleka” William Woodley udzielił praktycznych wskazówek dotyczących zarządzania żywieniem krów mlecznych na poszczególnych etapach cyklu produkcyjnego. Wskazywał, jak identyfikować „wąskie gardła” w żywieniu krów, ich komforcie oraz jakości i dostępności do paszy. Swój wykład William Woodley rozpoczął od pytania, nad którym rzadko zastanawiają się hodowcy, a mianowicie: co stymuluje wytwarzanie mleka i rozwój gruczołu mlekowego na poszczególnych etapach laktacji i dlaczego wraz z jej upływem spada ilość produkowanego mleka. Okazuje się, że na proces ten wpływa wiele czynników, a z biologicznego punktu widzenia najważniejszym jest tzw. apoptoza, czyli zaprogramowana śmierć komórek.

r e k l a m a



Na początku laktacji gruczoł mlekowy pracuje zupełnie inaczej niż później i fakt ten powinien być brany przez hodowców pod uwagę. Na wytwarzanie mleka i rozwój wymienia w początkowej fazie laktacji wpływa wzrost liczby komórek nabłonka gruczołu mlekowego. Z kolei na ich rozwój wpływa wytwarzanie mleka oraz częstotliwość doju. Jeżeli krowa dobrze wystartowała w laktację, to nie musimy mieć obaw o prawidłowy rozwój komórek wydzielniczych. Ale… Ich rozwój uzależniony jest od podaży składników pokarmowych stymulujących produkcję mleka (głównie energii i białka). I tu okazuje się, że we wczesnych dniach przed fazą szczytową laktacji (< 45 dni) zadawana dawka pokarmowa zawiera zazwyczaj niedostateczną ilość składników pokarmowych, co inicjuje proces apoptozy i zmniejsza produkcję mleka – wyjaśniał William Woodley.

Im częściej tym lepiej


Na wytwarzanie mleka wpływa także częstotliwość doju. Badania przeprowadzone w Kanadzie na wyspecjalizowanych stadach potwierdziły, że krowy dojone czterokrotnie, przez pierwsze 21 dni laktacji dawały zdecydowanie więcej mleka w porównaniu do krów dojonych dwukrotnie.



Przy zwiększonej ilości dojów zwiększone jest bowiem działanie prolaktyny, a także zmniejsza się ciśnienie mleka wewnątrz gruczołu. Dojąc krowę 3 razy dziennie możemy oczekiwać 8–15% wyższej produkcji w porównaniu z dojem dwukrotnym.

Wymię musi się zregenerować


Na rozwój gruczołu mlekowego wpływa także długość okresu zasuszenia, który według różnych danych wynosić powinien najmniej 35 dni.

 – W mojej opinii okres ten powinien trwać co najmniej 45 a nawet 60 dni – mówił Wiliam Woodley. – Co ciekawe, według amerykańskich badań hodowcy uważają, że zasuszenie w ogóle nie jest potrzebne. To błędne myślenie, gdyż okres zasuszenia jest konieczny do tego, by gruczoł mlekowy mógł się zregenerować. W tej kwestii istotna jest także liczba laktacji, bowiem rozwój wymienia i wzrost komórek wydzielniczych zwiększają się wraz z wiekiem zwierzęcia. Niebagatelne znaczenie ma tutaj także żywienie we wczesnym etapie życia. Cielęta intensywniej żywione szybciej rosną, mają większą wagę odsadzeniową, a także więcej funkcjonalnej tkanki gruczołu mlekowego.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a