Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Choroby i szkodniki orzecha włoskiego

Uprawa Pozostałe rośliny
Data publikacji 02.03.2019r.

Zanim podejmiemy decyzję o uprawie orzechów włoskich i nim zacznie przynosić dochody, musimy zdawać sobie sprawę, jakie istnieją zagrożenia. Do nich należy oczywiście walka z chorobami i szkodnikami, gdyż ta roślina sadownicza wcale nie jest od nich wolna.

Co robić, gdy grzyby zaatakują orzech?

Orzech włoski często jest atakowany przez choroby grzybowe i bakteryjne, do których należy np. antraknoza. Patogen zimuje w opadłych liściach a wiosną jego zarodniki zaczynają infekować zdrowe liście. Początkowo widzimy na nich zazwyczaj okrągłe, żółte plamy stopniowo zmieniające barwę na brunatną. Z czasem plamy się powiększają i obejmują swym zasięgiem prawie całą blaszkę liściową, powodując jej zasychanie. Na dolnej stronie liści widać ciemne, drobne punkty, są to owocniki grzyba. Grzyb poraża również zawiązki owoców i zielone części pędów, na których pojawiają się ciemne plamy, pod którymi tkanka się zapada. Porażone zawiązki gniją a porażone owoce w późniejszej fazie rozwoju wcześniej zamierają i opadają. Podczas wilgotnej pogody grzyb masowo się rozwija prowadząc do dużych strat..

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a