StoryEditorPozostałe rośliny

Choroby i szkodniki orzecha włoskiego

02.03.2019., 10:03h
Zanim podejmiemy decyzję o uprawie orzechów włoskich i nim zacznie przynosić dochody, musimy zdawać sobie sprawę, jakie istnieją zagrożenia. Do nich należy oczywiście walka z chorobami i szkodnikami, gdyż ta roślina sadownicza wcale nie jest od nich wolna.

Co robić, gdy grzyby zaatakują orzech?

Orzech włoski często jest atakowany przez choroby grzybowe i bakteryjne, do których należy np. antraknoza. Patogen zimuje w opadłych liściach a wiosną jego zarodniki zaczynają infekować zdrowe liście. Początkowo widzimy na nich zazwyczaj okrągłe, żółte plamy stopniowo zmieniające barwę na brunatną. Z czasem plamy się powiększają i obejmują swym zasięgiem prawie całą blaszkę liściową, powodując jej zasychanie. Na dolnej stronie liści widać ciemne, drobne punkty, są to owocniki grzyba. Grzyb poraża również zawiązki owoców i zielone części pędów, na których pojawiają się ciemne plamy, pod którymi tkanka się zapada. Porażone zawiązki gniją a porażone owoce w późniejszej fazie rozwoju wcześniej zamierają i opadają. Podczas wilgotnej pogody grzyb masowo się rozwija prowadząc do dużych strat. Niestety, dotychczas było dozwolone stosowanie preparatów miedziowych do walki z patogenem, obecnie brak jest zarejestrowanych środków do walki z antraknozą. Jedynym wyjściem jest dokładne usuwanie opadłych liści lub pryskanie mocznikiem w celu ich szybkiego rozkładu, co pozwoli zminimalizować jej rozprzestrzenianie się. ...

Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 18:30