Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Sprawdzone w pszenicy jakościowej

Uprawa
Data publikacji 13.06.2016r.

Bieżący sezon na plantacjach Rafała Bogacza uczestniczącego w projekcie AgroLider i gospodarującego w Niedrzwicy Kościelnej k. Lublina, rozpoczął się dosyć nieciekawie. Rzepak ozimy mocno przemarzł i na niektórych stanowiskach uprawa ta została zlikwidowana. Z uprawianych odmian lepiej sobie poradziła Goya, w nieco gorszej kondycji jest Cult.

Bardzo dobrze przezimowała natomiast pszenica (uprawiane odmiany to Agil i Kuban) i na tych polach od wczesnej wiosny wykonywane są wszystkie zabiegi kształtujące wysoki plon, a szczególnie jego jakość.

Azot w czterech porcjach

Rafał Bogacz zadbał przede wszystkim o dobre zaopatrzenie roślin w azot. Już na początku marca zostały wysiane pierwsze nawozy azotowe – Saletrosan, a dwie kolejne dawki (pod koniec marca i w trzecim tygodniu kwietnia) wprowadzono w postaci RSM-u – łącznie podano 180 kg N/ha. Efekty widać w postaci dynamicznego wzrostu pszenicy i jej rozkrzewienia (nawet 10–12 źdźbeł z rośliny). To jednak jeszcze nie koniec nawożenia azotowego. Rolnik stosuje czwartą dawkę azotu (ok. 40 kg N/ha) w fazie pękania pochwy liściowej.
– RSM najlepiej jest stosować w pochmurny, a nawet deszczowy dzień – mówi Rafał Bogacz. – A dlaczego czwarta dawka? Ziarno pszenic musi mieć dobrą jakość i zawartość glutenu powyżej 30%. By to osiągnąć, nie można oszczędzać na nawożeniu azotem i na ochronie.

r e k l a m a




Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 25/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".


Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a